Web

Gdje skinuti stare knjige?


e-knjigeDigitalizacijaDigitalna arhiva

Internet je knjiškim moljcima omogućio lakši pristup poslasticama za koje se prije trebalo dosta potruditi. Dobri ljudi su skenirali stare knjige i učinili ih dostupnim i drugima. Klasični knjiški moljci se zgražaju digitalije i koriste samo papirnate knjige, ali ja sam pragmatičan, bolje digitalna knjiga na disku nego papirnata u dalekoj knjižnici. I pretraživanje je lakše, brže i bolje. Nemaju sve knjige indekse, a puno listanja uništava staru knjigu i njezin požutjeli papir. Nekada sam nabavljao dosta starih knjiga (ili njihov reprint) koje su me zanimale, ali sada tražim samo one koje ne mogu naći u digitalnom obliku.

Kad govorim o skidanju starih knjiga onda mislim na knjige kojima su autorska prava istekla i postale su javno dobro. Po važećem zakonu o autorskom pravu ta prava ističu 70 godina nakon smrti autora. Do 1999. taj rok je bio 50 godina pa se na autore kojima je prije toga isteklo pravo ne primjenjuje novi već stari rok. Više detalja na eLektire.skole.hr.

Glavni interes su mi knjige na hrvatskom jeziku i dijalektima te knjige koje se bave ovim prostorima (uglavnom na latinskom).

Internet Archive

Na pitanje Koji bi web site odnio na pusti otok? (ili na Mars, da budemo u skladu s vremenom) odgovor bi bio Internet Archive. Ne samo da gore ima hrpa knjiga, tamo je i arhiva web stranica, filmova, tv vijesti, zvučnih zapisa (npr. Greatful Dead), programa za računala (npr. Internet Arcade) i još puno toga.

Internet arhiva ima preko 15 milijuna slobodno dostupnih knjiga i tekstova. Pretraživanje nije baš najbolje, pa je bolje koristiti Google (unesete pojam za pretraživanje i site:archive.org kako bi pretragu suzili samo na tu web stranicu). Ta arhiva mi je bila prvo mjesto na kojem sam našao puno naših knjiga, i to u vrijeme kad javno dostupne digitalizirane građe kod nas skoro da nije ni bilo. Arhiva vam omogućava i stvaranje profila pa možete uvesti nekog reda u svoje čitanje i pretraživanje.

Ono što mi se najviše dopada kod te arhive je mogućnost skidanja knjiga u više različitih formata, od kojih je jedan i moj omiljeni DjVu format. Knjige možete čitati i online, njihov preglednik je jedan od najboljih, a ako želite knjigu možete ponuditi i posjetiteljima vaše web stranice koristeći embed kod.

Knjige su sakupljene iz različitih izvora i kvaliteta skeniranja nije uvijek najbolja. Neke stranice imaju premalu rezoluciju, a kod nekih vidite prste onih koji su okretali stranice. Na ostatke gableca još nisam naletio.

Moj mali prilog toj arhivi je kratki prikaz Progon vještica u Turopolju.

Google Books

Google ima projekt u kojem želi napraviti katalog svjetskih knjiga, a one čija prava su istekla možete čitati i preuzeti. Ako želite pronaći nešto što je objavljeno u nekoj knjizi onda je Google Books odlično mjesto za početak pretrage.

Slobodno dostupne knjige možete čitati u pregledniku ili preuzeti u .pdf formatu. Za Google korisnik nije baš u prvom planu pa tu ima malih nebuloza pa su neke knjige dostupne za pregled, ali ih ne možete preuzeti jer sadržaj nije dostupan za posjetitelje iz Hrvatske. Hm, pokušao sam preuzeti par knjiga, ali sad mi tu poruku javlja za sve koje sam pronašao da imaju oznaku ebook - free. Nedavno nije bilo tako. Ne iznenađuje me to od Googlea, mi smo nevažni korisnici. Većina tih knjiga je skenirana na američkim sveučilištima. Kao sponzori su, između ostalih, navedeni Google, Microsoft, a iste knjige se mogu naći i na Internet Archive stranici.

Google Books uglavnom koristim za pretraživanje i rijetke slučajeve kad je neka knjiga samo tu dostupna.

Strane knjižnice

Nekada su se digitaloljupci morali osloniti na američke knjižnice, dosta te građe je bilo dostupno samo njihovim korisnicima ili posjetiteljima iz SAD-a, nešto od toga je bilo dostupno i ostalima. Kako je dotok digitalne građe počeo i s naše strane već nekoliko godina ne koristim te servise pa nemam neku preporuku.

HathiTrust Digital Library ima veliku kolekciju, dobru tražilicu i dobar preglednik. Za skidanje vam treba partner login (na popisu su američka sveučilišta).

Europa se malo trgnula pa možete koristiti Europeana Collections za početak pretrage. Uz pomoć te stranice pronašao sam Munich DigitiZation Center koji ima dosta materijala. Lopašićeve "Hrvatske urbare" uspio sam naći samo tamo.

Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Najveća domaća zbirka je DiZbi.HAZU. Dostupno je skoro 1800 knjiga i preko 1300 rukopisa. Kvaliteta skenirane građe je odlična. Sučelje je malo nespretno, pretraživanje je zadovoljavajuće, ali kad tražite više pojmova onda shvatite da bi mogla biti ii puno bolja.

Preglednik je vrlo jednostavan, bez nekih naprednih mogućnosti prikazuje stranicu po stranicu.

Navigacija u pregledniku knjige je loše riješena, najproblematičnije je skakanje ne neku određenu stranicu. Veza na stranicu nije riješena jednostavno (broj stranice u adresi) već je veza riješena uz pomoć nekog hasha/koda, ne postoji mogućnost odabira točno određene stranice, pa morate biti spremni na puno listanja i klikanja.

Pratim tu zbirku dosta dugo, nekada je bilo moguće preuzimanje odabranih stranica, pa je to onda bilo onemogućeno, a sad vidim da je opet moguće preuzimanje (samo za knjige s isteklim autorskim pravima).

Tehničko rješenje je Ingigo platforma koja se koristi za skoro sve domaće projekte digitalizacije.

Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Zbirka Nacionalna i sveučilišne knjižnice u Zagrebu također koristi Indigo platformu. Ova zbirka se tek u zadnje vrijeme počela popunjavati i sadrži nešto preko 500 knjiga. Malo sam razočaran, s obzirom na dostupnost građe očekivao bi više sadržaja u ovoj zbirci, ali valjda će s vremenom ona sve više rasti.

Koristi noviju inačicu platforme, preglednik je moderniji s boljom navigacijom i pregledom po stranicama, ali ne nude preuzimanje knjiga.

Digitalne zbirke Knjižnica grada Zagreba

Zbirka Knjižnica grada Zagreba koristi stariju inačicu Indigo platforme. Nema skidanja, jednostavan preglendik i 123 knjige.

Metelwin digital library

FOI ima zanimljivu Metelwin digitalnu knjižnicu i čitaonicu. Osim starih knjiga ima i novih izdanja te arhiva časopisa.

Preglednik je dobar, omogućava jednostavnu navigaciju, ima dosta naprednih mogućnosti te mogućnost ugrađivanja na druge web stranice. Nisam pronašao mogućnost za preuzimanje knjige.

Časopisi

Nacionalna sveučilišna knjižnica u Zagrebu je digitalizirala dosta novina i časopisa koji su dostupni na stranicama Stare hrvatske novine i Stari hrvatski časopisi. Tražilice su dobre kad tražite jednostavne pojmove. Kvaliteta skeniranog materija je odlična, ali preglednik je spartanski (pregledava se slika po slika u prozoru koji iskače). Za listanje se koristi Microsoft Silverlight kojeg je i vrijeme zaboravilo.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.