Web

Ministarstvo smiješnog pisanja

PHOTO:

CenzuraAutorska pravaEU

Jučer je u Europskom parlamentu prihvaćen prijedlog direktive o autorskim pravima. I dok neki smatraju da se radi samo o zaštiti autora drugi misle da se radi o katastrofi i pozivaju na borbu.

Kao i u slučaju kolačića, gdje se zaštita privatnosti mogla riješiti na puno efikasniji i jeftiniji način, tako i sada oni koji su uključeni u direktivu jednostavno ne razumiju dosta toga.

Ovdje ću se osvrnuti na filtere koji bi trebali spriječiti korisnike da objavljuju dijelove ili cijela autorska djela. Pri tome ću se ograničiti samo na pisanu riječ. Za većinu korisnika će izrada takvog filtera biti nepremostiva teškoća i najvjerojatnije će, oni koji to moraju, koristiti neki servis treće strane. To će im stvoriti dodatne troškove, ali ni taj filter sigurno neće biti 100% točan. Najveći problem će najvjerojatnije biti u pogrešnim detekcijama.

Kad govorite o nekoj temi, recimo o nogometu, vrlo je teško biti potpuno originalan. Ako HNK Gorica pobijedi GNK Dinamo golom Dvornekovića u posljednoj minuti utakmice većina članaka će biti vrlo slična. Čak se i naslovi neće puno razlikovati. Zamislimo sad situaciju gdje svi domaći portali koriste isti filter. Prvi tekst koji dođe na provjeru će proći, ali ostali koji slijede neće zbog velike sličnosti teksta. I što će onda napraviti novinari? Morali budu promijeniti tekst da prođe filter. Naslov će morati slagati bolje od bilo kojeg driblera, iskoristiti riječi koje se rijetko koriste i poslagati ih u redoslijedu koji drugima neće pasti na pamet. S tekstom će biti isto tako. Za svaki gol morali budu smisliti originalni izraz za postići gol. Svaku reakciju igrača na terenu i trenera uz graničnu liniju morali budu opisati na jedinstven način. Možete li zamisliti kako će izgledati ti tekstovi? Meni je prvo pao na pamet onaj skeč iz Monty Pythona. Isto tako, samo s riječima.

Komentatori na portalima će biti na još većem iskušenju. Neki portali će krenuti linijom manjeg otpora pa će jednostavno izbaciti mogućnost korisničkih komentara. Isto kao što su neki američki portali blokirali EU korisnike. Jako će zaboravno biti kod onih koji će ostaviti komentare i uključiti filter. Hoće li komentari imati status autorskog djela i kakve će sve bravure izvoditi ovisnici o komentiranju? Možda bi bilo najbolje da izmisle neki svoj jezik.

Jezik? Da, to je još jedan dodatni problem. Hoće li filter morati prevoditi sadržaj na sve moguće svjetske jezike kako bi se provjerilo da netko nije napisao tekst ili komentar kojeg je samo preveo s nekog drugog jezika? I kakvu bi ogromnu bazu trebao imati taj filter? To je sigurno manji problem, veći je problem napraviti dovoljno brz i efikasan algoritam koji će u zadovoljavajućem vremenu vratiti odgovor. Trebalo bude izmisliti neki hash koji neće biti kao ovi standardni već će tekstovi koji su slični imati i jako slične hasheve.

Na kraju bi sve moglo završiti kao i s kolačićima. Svi će imati neke standardne poruke na koje će svi klikati bez da ih čitaju. Neki će imati filtere, ali će s njima imati više problema nego koristi. Direktivu će neki pokušati upotrijebiti protiv velikih igrača, ali će se mnogima od njih to razbiti o glavu. Neki će se naći i na sudu, manje iz opravdanih, a više iz trolerski razloga.

Hoće li autori imati kakve koristi od cijelog tog cirkusa? Ili će se i neki od njih morati braniti od optužbi? A možda im se dopadne ideja ministarstva smiješnog pisanja? Neki od njih već ni sada nisu daleko od toga.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.