Sabayon - neočekivano dobar Linux

linux

Web stranica Sabayon Linux distribucije mi baš i nije djelovala obećavajuće, ali odlučio sam joj dati šansu zbog jednog jedinog razloga - bazira se na Gentoo distribuciji. Gentoo je poseban po svojem Portage sistemu za upravljanje paketima kod kojega se instalacija novog paketa svodi na preuzimanje izvornog koda i lokalno kompajliranje. To je prihvatljivo kod poslužitelja, gdje je ionako riječ o manjem broju specifičnih aplikacija, ali za desktop računalo takav način je vremenski prezahtjevan. Neke aplikacije su dostupne i u binarnom obliku i to malo štedi vrijeme, ali to čini Gentoo tek malo (nedovoljno) pristupačnijim.


Sabayon omogućuje instalaciju binarnih paketa (zahvaljujući svojem Entropy sistemu), ali zadržava i potpunu kompatibilnost s Gentoo distribucijom pa je korisnicima dostupan i Portage. Mogli bi reći da je Sabayon za Gentoo isto ono što je Ubuntu za Debian.


Najnoviji Sabayon nosi broj 5.3, a ja sam testirao x86 Gnome inačicu. Instalacija je prošla bezbolno i bez ikakvih problema. Ukoliko ga instalirate na računalo na kojem već postoje drugi operativni sustavi i particije nužno je da znate odrediti gdje i što instalirati i to je najkompliciraniji dio instalacije. Osim klasičnog Linux sustava moguće je instalirati media centar (XBMC baziran) i UMPC (Ultra-Mobile PC) inačice, a birati možete i između tekstualnog i grafičkog načina instalacije.


Najprije se znatiželje radi isprobao XBMC. Ako slažete HTPC (Home theater PC) svakako pogledajte Sabayon. Kako me takve aktivnosti trenutno ne zanimaju instalirao sam klasični Sabayon. Nekako sam očekivao da bi kod njega moglo biti više problema nego kod openSuSE-a 11.3, ali ostao sam prijatno iznenađen. Ispoliran, dorađen, lišen bilo kakvih iritantnih sitnica. Za razliku od ružnih openSuSE fontova i jedva pristojne desktop teme Sabayon je vizualno odlično sređen. Ja volim promijeniti izgled desktopa (kad imam vremena gledam obavezno razgledam gnome-look.org), ali ovdje nisam osjetio potrebu da bilo što mijenjam (potreba koja se obično javi nakon prve Ubuntu instalacije).


Nakon početnog upoznavanja (prva stvar koju treba novi korisnik napraviti je upoznavanje s Entropy sistemom i update paketa) i prvih par sati korištenja definitivno sam siguran da je Sabayon Linux kojeg bih želio koristiti. Za razliku od openSuSE-a kod kojeg je slijed bio instaliram, pogledam, ostavim da stoji, pregazim kad mi zatreba particija.


Sabayon je zauzeo svoje mjesto na mojem laptopu, a ako nastavi s dobrim ponašanjem otvara mu se put i za druga računala.



Komentari

2. kolovoza 2010. 23:01

Ja sam uvijek ostao razocaran kako Sabayonom tako i bilo kojom drugom "bloated" distribucijom. Jednostavno Gentoo je uvijek bio i znacio mogucnost izbora a kod ovakvih distribucija ne samo da imas sve i jedan kernel modul ukljucen,nego imas i software-a za koji nikad nisi cuo a kamo li da ga koristis. Dobri stari Gentoo ili Debian netinst su i dalje opcija br. 1