openSuSE 11.3

linux

SuSE distribuciju sam intenzivno koristio (i kupovao službena izdanja od jednog od rijetkih domaćih distributera) u vrijeme 6.x i 7.x inačica. U to vrijeme to je bila, po mojem mišljenju, jedna od najboljih i najispoliranijih distribucija. Kasnije sam počeo koristiti Mandrake distribuciju da bih krajem 2004. zapeo na Ubuntu distribuciji.


Nekako su se poklopile zvijezde pa sam našao vremena da instaliram i istestiram novu inačicu openSuSE distribucije (11.3). Možda sam u odabiru načinio grešku birajući GNOME inačicu (čini mi se da SuSE više naginje na KDE stranu), ali iskustva nisu onakva kakvima sam se nadao. Izgleda da me Ubuntu previše razmazio.


Prvo me iznenadila brzina, tj. sporost instalacije. Ubuntu instalacija traje dvostruko kraće. Početni koraci u instalaciji su manje-više svude isti i tu nema što da se govori. Prvo razočaranje je bilo to što automatska konfiguracija boot managera nije uzela u obzir postojeće OS-ove na diskovlju. Touchpad nije prepoznat i trebalo ga je posebno konfigurirati. Prvi restart i neugodno iznenađenje. Umjesto slova na ekranu su bili prazni pravokutnici. Izgleda da je SuSE samoinicijativno promijenio jezik i postavio baš onaj koji nije imao podršku u default fontovima. Napiknuo sam i promijenio jezik i uspio dobiti slova natrag.


Jedna od prvih stvari koju većina korisnika napravi je instalacija restricted paketa i aplikacija. Pouzdajući se u OpenSuSE Community omogućio sam dodatne repozitorije i pokušao dodati restricted formate. Neki su uspjeli, neki nisu, ffmpeg se skršio i nije se želio instalirati. Kako ne mogu zamisliti rad bez više virtualnih radnih površina, definrao sam svoju dozu i otkrio da u postavkama tipkovničkih kratica nema mogućnosti da se odabere Switch to workspace X.


Sve to i nisu bili prestrašni problemi, ali nisam uspijevao instalirati dodatne pakete. Izgleda da se strgala rpm baza. Nakon rebuildanja instalacije su prošle bez problema. Kad je već krenulo instalirao sam i KDE4. Na njemu su ružni SuSE fontovi došli do potpunog izražaja. Nakon 10 minutnog upoznavanja zaključio sam da mi KDE ipak ne odgovara.


openSuSE mi djeluje kao dobro odrađena distribucija, ali pojedine sitnice kvare dojam. Početnicima i manje iskusnim korisnicima bi one mogle predstavljati nepremostivu teškoću pa je bolje da instalaciju prepuste iskusnijim korisnicima. openSuSe ima premalo sati na mojem računalu, ali čini mi se da kad se jednom posloži da stvar radi stabilno.



Komentari

19. srpnja 2010. 12:28

Pa nije baš tako crno, kako ti opisa. OpenSuse je odlična distribucija koristim je od 9.3. Pakete koji se isporučuju sa 11.3 vec neko vrijeme imam na 11.2 nisam primjetio da nešto ne radi. imas problema sa fontom, ja ne :) uostalom mozes ga promijeniti.

19. srpnja 2010. 22:57

@nix: gle, to su problemi koji su se meni javili i koje sam riješio, ali strgana rpm baza ipak nije nešto što je uobičajeno (koristio sam razne distribucije koje se baziraju na rpm-u i svih tih godina mi se to dogodilo samo jednom).

20. srpnja 2010. 06:23

suse ko suse.nikad mi nije sjela,nikad je nisam voljel.debian mi jednostavno više leži

20. srpnja 2010. 06:31

A de rec, a kak da se covek odluci izmedju Ubuntu i Mint distre? Mint sa Gnome ili Ubuntu sa Gnome. Koja jest razlika? Ti si expert pa molim te odgovor. Hvala lepa.

Hrvoje, Sidney

20. srpnja 2010. 17:11

@lisica: Mint se bazira na Ubuntuu, razlika je samo u šminci, default paketima i slično. , možda je malo pristupačniji korisnicima, ali u osnovi nema velike razlike.