Google App Inventor - prva test vožnja

aplikacijemobilnorazvoj

Mail od App Inventor teama je značio da sam dobio pristup svetom gralu. Na getting started stranici se spominjao Mac i PC pa sam mislio da ću morati promijeniti računalo da bih ga isprobao, ali podržana su sva tri OS-a (konkretno: Mac OS X 10.5, 10.6, >Windows XP, Ubuntu 8+, Debian 5+). Za Linux je predviđen appinventor-extras paket od 50 MB.


Nakon instalacije AI Extras paketa potrebno je podesiti mobilni uređaj. Bez obzira na instalaciju Extras paketa glavni alat za rad je preglednik i alat na adresi: appinventor.googlelabs.com. Osim tog web Designer alata potreban je i Blocks Editor koji omogućava vizualno puzzle programiranje. U Blocks Editoru kliknuo sam za povezivanje s mobitelom, nakon nekoliko trenutaka spajanje je uspješno završeno i na mobilnom zaslonu pokazao se početni ekran aplikacije. Upute u posebnom okviru navode što treba napraviti kad se nešto zaglavi, a meni se upravo to i dogodilo, zaglavio se Blocks Editor.


Izgleda da je bio problem u Chromiumu, Firefox i Google Chrome uglavnom nisu imali problema. Blocks Editor se pokazao ubitačno spor. Zamijenio sam OpenJDK Sunovom inačicom Java i nakon toga je postao malo živahniji, ali je i dalje pomalo iritantan. Nijedan tutorial me nije osobito privlačio pa sam se odlučio na izradu jednostavnog alata za izračun indeksa tjelesne mase.


Nakon uspješno završenog zadatka i dalje sam zbunjen. Nije mi jasno zbog čega App Inventor nema jedinstveno sučelje i razvojnu okolinu. U pregledniku (Designer) kreirate ekrane, slažete komponente i uglavnom obavljate sve oko sučelja. U Blocks Editoru (kojega pokreće Java Web Start) programirate tj. uz pomoć različitih puzzle komponenti određujete logiku rada aplikacije. To su dva potpuno različita sučelja. Designer je web aplikacija, Blocks Editor je šarena Java aplikacija. Sve zajedno djeluje jako neozbiljno.


Prvi problem na kojeg sam naletio su naša slova, na mobitelu sam dobio upitnike umjesto naših slova (UTF-8). Designer nema osobite mogućnosti za slaganje sučelja pa se treba jako potruditi da se aplikacija nalikuje nečemu. Google App Inventor, u ovom stupnju razvoja, je zgodna igračka za one kojima su svi drugi načini za izradu mobilnih aplikacija prekomplicirani. Hm...neće li im onda i GAI biti prekompliciran?


Sve to vam ne smeta, unatoč svemu uz pomoć GAI-a ste napravili killer aplikaciju. No čeka vas nepremostiva prepreka. Tehnička ograničenja trenutno onemogućavaju slanje GAI aplikacija na Android Market. Nije moguće napraviti aplikaciju koja se sastoji od više ekrana (GAI tim predlaže da u slučaju istog rasporeda elemenata simulirate promjenu ekrana ili da napravite posebnu aplikaciju za svaki ekran pa da jedna zove drugu). Nije moguće ni da više puzzlera radi na jednoj aplikaciji.


Prva test vožnja App Inventorom pokazala je cijeli niz nedostataka i pomalo je smiješno da se tolika buka diže zbog jednog Frankenstein rješenja. AI tim sad sve to što su napravili mogu baciti u vodu (prvi mačići) i napraviti nešto što valja.



Komentari

10. studenoga 2010. 16:52

Pa, jel google app inventor dobra stvar ili ne? Svaki program ima prednost i nedostatke. Jeli moguce kreirati dobre aplikacije? Jel ih moguce poslije toga prodavati na Android Market-u? Jel moguce postici nesto s ovim programom?

12. studenoga 2010. 01:20

@Arijan: Nije ih moguće prodavati na Android Marketu.