Preskakanje oktotorpa

.hr webblogoviostale male stvariweb

Znate li što je oktotorp? To je ime za starog znanca #. Kod nas je poznat kao plot, ograda, taraba, povisilica, a interpretiraju ga i kao broj. Npr. #1 = broj 1.

Chain Reading - stranice za knjiške moljce. Zanimljiva ideja, da postoji takva domaća stranica sigurno bih je često posjećivao. Navedena stranica je vrlo jednostavna, pregledna i jednostavna za korištenje. Već zamišljam kako bi to izgledalo da to netko napravi kod nas. Uzeo bi neki neprikladan CMS ili bi bila 'home made' skripa puna rupa. Dizajn bi u najboljem slučaju bio template s neke free stranice,a u malo gorem podsjećao bi nas na vrijeme Netscape vladavine. Za korištenje stranica trebali bi najprije pročitati suhoparna i dosadna uputstva poslije kojih vam tek ništa ne bi bilo jasno. Od prvog dana na stranici bi bili oglasi (AdWords i sl.), a uskoro bi sa svih strana počeli iskakati flash oglasi i banneri raznih minornih prijateljskih stranica...Puštanje stranica u rad pratila bi spamerska kampanja po newsima i svim živim i neživim forumima. To je, nažalost, kronična bolest našeg weba.

Pojedini blogeri žude za popularnošću ili se nadaju da će zaraditi na račun svojeg blogiranja. Zato su popularni razni recepti tipa 'kako blogirati i zaraditi svoju prvu milju dolara'. Jedan srpski bloger tako je na svojem blogu preveo 5 pravila Davida Sifrya, samo što pri tome nije poštovao pravilo 3. o linkanju. Zainteresirao me orginal pa sam ga pronašao. Možda je i Mračni vidio ta pravila pa je, primjenjujući pravilo 2., počeo boldati riječi. Ja baš ne bih savjetovao povođenje za tim pravilom jer meni je takav mračno-poboldani tekst totalno nečitljiv. Takvim boldanjem autor posta nas tjera da prilikom čitanja slijedimo njegov ritam, koji zacijelo ne odgovara navikama čitatelja. Iako me tema njegovog posljednjeg posta interesira, nisam se mogao natjerati da ga pročitam.

A ako vas zanima pogled preko ograde, kod susjeda, onda preporučujem stranicu Планета Србија. Takve planetoidne stranice su dosta zgodne i pomažu mi da svoj rss reader ne opteretim previše. Redovno pratim i Planet Linux.hr, Unofficial Planet Python, planet postgresql...dosta tih open source tehnologija ima svoje planete. Jedan od prvih koje sam pratio bio je Planet GNOME. Taj je zanimljiv jer njegovi planetaši su dosta raznovrsni pa mogu biti zanimljivi i onima koje ne zanima GNOME. Npr. danas sam kod njih našao link na najjednostavniji električni motor kojeg svi možete napraviti u vlastitoj kući. :-)



Komentari

13. kolovoza 2006. 22:14

Što . ;)

13. kolovoza 2006. 22:15
14. kolovoza 2006. 09:25

Jasno da ne mora, ali ti vrli web poduzetnici obično nemaju smisao za dizajn pa odaberu najgori...

14. kolovoza 2006. 10:20

ja stavljam u bold, italic, underline i strikethru već duže vremena; to je vrsta stilskog sredstva poput interpunkcija a što se tiče SEO efekta nisam baš totalno siguran u to (iako da budem iskren krenuo sam s tom idejom)

boldane stvari u mojim tekstovima su naglasci i ako čitaš samo boldane stvari morao bi dobiti ideju o čemu se u tekstu radi

gledam sada zadnji tekst i može biti da sam ga malo pretjerao, no baš taj tekst je jako, jako kondenziran tako da je dobro i ispalo :)

prisili se pročitati (napravi copy&paste u notepad :) jer je tekst mislim jako značajan iako ne nudi neku direktnu poantu

14. kolovoza 2006. 10:58

@mrak: trebao bi instalirati neki plugin koji bi omogućavao uključivanje i isključivanje boldanog teksta, ili da ti boldani tekst bude sive boje da toliko ne odudara. :-)

Nemam notepad. ;-) Ionako previše vremena trošim na čitanje blogova pa ako ne mogu jednostavno na brzinu pročitati ili 'preletjeti' tekst onda ga zanemarujem. Kod tvojeg teksta oči su se osjećale kao loptica u fliperu...

16. kolovoza 2006. 10:23

Mislim da je u našim programerskim krugovima najrašireniji naziv za '#' "heš" (hash).

16. kolovoza 2006. 16:21

Taj izraz je najrašireniji među perl i shell programerima. Neki misle da # treba čitati kao sharp jer C# čitaju kao c sharp, ali u tom slučaju bi naziv jezika trebalo pisati kao: C♯ jer je to pravi znak za sharp.