Ono što vidiš je ono što ćeš dobiti

blogovi

Microsoft je izdao prvu javnu betu novog alata za uređivanje blogova: Windows Live Writer. Izgleda da je to prerada Onfolio Writera, proizvoda kompanije Onfolio Inc. koju je Microsoft kupio u travnju ove godine. Live Writer je WYSIWYG alat...e tu mi se kosa digla u zrak. Na blogovima očekujem čisti tekst, možda pokoju sliku i to je to. Živcira me kad netko koristi hrpu fontova, neodgovarajućih pozadina, smajlića, ali kod blogera takvog stila zacijelo se nema što ni pročitati. Korištenje Microsoft alata zacijelo će uzeti svoj danak u povećanom kičeraju na blogovima. Ta opcija može biti vrlo korisna, ukoliko se koristi s mjerom, jer Live Writer preuzima izgled (tj. style datoteke) s bloga pa bi tekst kojeg uređujete trebao biti jednak onome koji će osvanuti na blogu. J.J.Allaire, glavni arhitekt Writera, tvrdi da će se moći koristiti i za druge sadržaje koji se stvaraju za Web. U najavi je navedena podrška i za sve glavnije blogerske platforme kao i SDK za proširivanje mogućnosti tog alata. To znači da će developeri svih nepodržanih platformi biti u mogućnosti dodati podršku...

LiveSide objavio je i razgovor s J.J. Allaireom, a zanimljivo je da na Windows Live Writer team blogu postoji i link za Digganje. Sve po pravilima struke. :-)

Napravio sam kratku štih probu s Writerom koristeći ovaj blog. Writer je izanalizirao blog i stilove, uređivanje teksta je stvarno WYSIWYG, moguće je editiranje postojećih postova, jedino što su prilikom importa izgube paragrafi i prelasci u novi red pa to frustrira ukoliko trebate izmijeniti jedno slovo u dužem tekstu.

Takvi i slični alati postoje već duži niz godina, nisam nikada osjetio potrebu za njima, postove uglavnom pišem u običnom editoru, pa ne znam da li je neki od njih ponudio toliko opcija kao Writer. Takvi alati su uglavnom obični editori, slabašnih mogućnosti, s mogućnošću slanja tekstova direktno na blog.

Iz znatiželje sam isprobao nekoliko sličnih alata pod Linuxom. Nijedan od njih ne nudi toliko mogućnosti koliko Writer bez obzira na to što su stariji. Takav tip programa se nije previše razvio pod Linuxom zbog drugačijeg profila korisnika. Korisnici Linuxa uglavnom koriste običan editor za pisanje tekstova, a tek onda napisani tekst postavljaju u okruženje za objavu. Neki od njih još uvijek koriste CLI (command line interface) mail klijente pa je teško očekivati da će za pisanje blog postova koristiti primitivni editor koji nema niti undu radnju. Svi su isprobani s ovim blogom koji se vrti na Wordpressu, ali imaju podršku i za ostale platforme.

Najprimitivniji i s najmanje mogućnosti je gnome-blog. To je zapravo GNOME applet koji omogućava samo pisanje i slanje postova. Programer očito nije predvidio ni mogućnost da se promijeni veličina osnovnog prozora pa rastezanjem preko cijelog ekrana neke kontrole (gumbi) svojom visinom zauzimaju trećinu ekrana, a širina im ostaje ista. Nije vrijedan spomena.

BloGTK ima puno više mogućnosti, ali izgleda da je u dosta nedovršenom stupnju razvoja. Njegov editor nema undu i ostale osnovne radnje. Ali ima Advanced tab u kojem se mogu definirati dodatne opcije te Preview kojeg kao da i nema. On uglavnom samo sakrije tagove, pokaže dodatne stilove (bold, italic...) i ne pokazuje dobro naše znakove (UTF-8 kodiranje), za razliku od editora koji nema tih problema. BloGTK preuzima popis kategorija s bloga, ali omogućava odabir samo jedne kategorije.

Drivel nema toliko opcija kao BloGTK, ali je dorađeniji. Također omogućava odabir samo jedne kategorije, editor je nešto napredniji, ali ne previše. Uređuje se sirovi html i nema nikakav preview. Umetanje slike je isto kao i kod BloGTK-a, slika mora imati dostupni URL, nije moguće lokalnu sliku automatski postati zajedno s tekstom. Live Writer ima takvu opciju, ali ona podrazumijeva postojanje ftp računa uz pomoć kojeg se slika šalje na server. Čini mi se da Drivel ima bolju podršku za različite blogerske platforme od ostalih kandidata.

Ne vidim previše razloga za korištenje navedenih programa. Premalo nude. Od takvog offline alata očekivao bih bolju integraciju s online blog platformom. Npr. da mogu napraviti kompletni backup bloga, imati mogućnost lokalnog pregledavanja (nije mi nužno da izgled bude istovjetan online inačici), sinkronizaciju sadržaja (da se ne radi svaki put cjelokupni backup), automatski upload lokalnih datoteka, različite statistike...

Ovako skučenog pogleda (pregledao sam samo 3 Linux klijenta, nisam gledao ostalo što se nudi pod Windowsima, npr. BlogDesk) rekao bih da Live Writer nema ozbiljnu konkurenciju. SDK će omogućiti prilagođavanje...nisam gledao uvjete pod kojima će Writer biti izdan, ali moglo bi se lako dogoditi da ubrzo preraste blogove i da se počne upotrebljavati kao platforma za izradu administracijskih sučelja za CMS-ove i slične web aplikacije.

Wordpress tip

U većini navedenih alata traži se URL vašeg bloga, ali ono što je kod Wordpressa važno je lokacija na kojoj se nalazi x m l r p c . p h p datoteka. Zanemarite dokumentaciju (na Wordpress stranicama našao sam 3 različita podatka o smještaju te datoteke) i pogledajte na serveru gdje se ona zapravo nalazi i u postavke za server upisujete njezin URL. Live Writer traži dva URL-a: jedan za početnu stranicu bloga, a drugi za lokaciju x m l r p c . p h p datoteke. Ali to nije sve...neki provideri imaju instaliran i aktiviran mod_security pa vam spajanje neće raditi. Najprije provjerite adresu te datoteke u pregledniku. Ako dobijete poruku XML-R P C server accepts POST requests only, onda je sve u redu, ali ako dobijete poruku Not Acceptable ili sličnu onda jednostavo iskopirajte x m l r p c . p h p datoteku s novim imenom. URL te nove datoteke upišite u postavke.



Komentari

15. kolovoza 2006. 16:32

ma sta fali smajlijima?! smajliji su ZAKOOOOON ;) ja od ukrasnih stvari u textu koristim tockice, velika slova (rijetko), newlineove i smajlije... ne koristim velika slova na pocetku recenice, ne koristim kvacice i ne koristim boldanja i takve stvari.... i ne mijenjam boju ili oblik fonta..... i ne diraj mi smajlije ;)

17. kolovoza 2006. 14:40

nije M$ izmislio samo ovo sto si naveo gore, evo ti jos zabave: http://video.google.com/videoplay?docid=-1123221217782777472

17. kolovoza 2006. 15:10

Ne čitaš pažljivo ;-) : http://wolfwoodscrowd.info/2006/08/01/sto-je-bolje/

18. kolovoza 2006. 05:19

a jebiga, nemam flash, pa preskacem yuotube linkove... ovo mi je danas dragi pokazao na svojoj masini, pa te se sjetih ;o)