Blog.hr

Najbolji antivirus


Norton je jedan od najzvučnijih imena u ušima hrvatskih korisnika računala. Još u drevnim vremenima Norton Commander bio je program kojeg ste mogli naći na svim računalima. Norton Utilities nisu bili tako rasprostranjeni, ali bili su daleko brojniji od konkurenata. Programeri su imali dokumentaciju u Norton Guide formatu. Kad je Norton na tržište izbacio antivirusni program to je bio logičan izbor prosječnog domaćeg korisnika računala. Prisutnosti Nortona pomoglo je i to što dolazi s većinom boljih matičnih ploča koje se prodaju na našem tržištu (radi se o vremenski ograničenoj inačici). Te ograničene inačice su najveći problem jer većina korisnika ne primjeti da se Norton prestao ažurirati. U današnje vrijeme, kad je najveći problem odabrati koji besplatni antivirusni program koristiti, inzistiranje na crackiranom komercijalnom programu, stvarno nema smisla. Ali Norton je Norton, reći će PHKR (prosječni hrvatski korisnik računala)...

Dok ovo pišem tu pokraj mene, na jednom računalu, vrti se skeniranje i detekcija virusa i ostalih malicioznih programa. U glavnoj ulozi je AntiVir. Jedan od onih besplatnih. Broj otkrivenih štetočina iznosi nešto preko 10 komada. U ulozi negativca je Norton koji je prije akcije čišćenja bio instaliran na tom računalu i nije otkrio ništa. Da li nam to govori o tome koliko je Norton loš, a AntiVir dobar? Ili je problem u tome što Norton nije redovno ažuriran? Možete imati super-turbo dobar i razvikan antivirus, ali ako su njegovi podaci zastarjeli on postaje potpuno beskoristan. A kod crackanih programa uvijek postoji i rizik da se to prilikom nadogradnje s Interneta otkrije, pa će program otkazati poslušnost.

Najbolji antivirus je onaj kojeg redovno ažurirate. Za kućnog korisnika nema potrebe za crackiranje komercijalnih programa. Besplatnih i kvalitetnih antivirusa ima i više nego dovoljno. Ako ne znate gdje da ih tražite, pogledajte na Softpedia stranici.

Postoji čak i open source antivirus (ClamAV), ali njegovo korištenje ne bih preporučio PHKRu jer postoji opasnost od spuštanja u tamnu provaliju komandne linije. ;-)