Blog.hr

Backup, Nautilus i Breezy Badger


Stari hard (Maxtor, 40GB) na kojem se nalazio moj glavni sustav i hrpa datoteka počeo je otkazivati poslušnost. U jednom trenutku se jednostavno zablokira, pa 'otpusti', pa onda počinje sve češće blokirati. Prvi put kad se to dogodilo odmah sam išao provjeriti što kaže S.M.A.R.T. Sve je bilo u redu pa sam isključio računalo, provjerio kablove i dalje nastavio normalno raditi. U subotu se to ponovilo, ali ovaj put je i pametnjaković shvatio da nešto nije u redu. Pokrenuo sam akciju spašavanja podataka (backup radim povremeno i on obuhvaća samo najvažnije podatke), dio njih sam premjestio na optičke medije (one važnije u dva primjerka), a drugi dio na drugi hard. Moj glavni sustav je iznenada postao nedavno instalirani Breezy Badger (beta Ubuntua 5.10), s drugog diska, koji je instaliran u testne svrhe.

Podatke na cd nisam snimao po redu već sam ih pokušao nekako klasificirati, da se stari DOS programi ne nađu zajedno s najnovijim Linux stvarima i slikama koje skidam s fotićima. U početku sam mislio bilježiti u jednu tekstualnu datoteku kamo što ide i kamo ću što snimiti, a onda sam iskoristio mogućnost Nautilusa (upravljač datotekama) da svaku datoteku ili direktorij može označiti nekim znakom (ikona) pa je posao raspoređivanja i označavanja bio puno lakši i pregledniji. I prženja sam obavio uz pomoć Nautilusa, to je valjda prvi program s kojim nešto pržim pod Linuxom, a da nisu moje prastare skripte za cdrecord. Sve se češće služim Nautilusom, na štetu mc-a, pogotovo onda kad trebam pregledati neki direktorij u kojem se nalaze različite datoteke, njegov preview je jako dobar i pomaže u nalaženju onoga što tražite, pogotovo ukoliko vam imena datoteka ne govore ništa o njihovom sadržaju. Osobito je koristan preview naslovne strane pdf dokumenata. Osim znakova, uz bilo koju datoteku možete staviti i bilješku koja će biti označena malim žutim papirićem s crvenom pribadačom (na slici uz članak). Bilo bi idealno kad bi postojao brži način da se vidi tekst te bilješke (klik na Propterties od datoteke pa klik na tab Notes), npr. da se on pojavi kad je miš duže od određenog razdoblja nad datotekom. Zgodna je i opcija 'Strech Icon' koja omogućava da povećate neku ikonu. Korisno je u slučajevima kada ikona ne pruža dovoljno informacija o sadržaju datoteke. Koristeći Nautilusove mogućnosti možete u organizaciju svojih datoteka dodati snažnu vizualnu komponentu. Ono što bih volio vidjeti u Nautilusu je mogućnost pisanja pluginova, tako da developeri mogu njegovu funkcionalnost proširiti prema svojim potrebama.

Novi Ubuntu je malo ispoliran, dodane su nove inačice programa (uključen je OpenOffice 2.0beta, Firefox 1.06), poneka nova opcija prilikom instalacije (grub omogućava definiranje zaporke za vrijeme instalacije), nekoliko novih stavki u sistemskom izborniku... Čini mi se da je ovaj Gnome (2.11.90) osjetno brži, izgleda da su priče i zahtjevi oko optimizacije koda urodili plodom. Novi Ubuntu je standardno dobar, ali moram priznati da sam očekivao malo više novosti, novih programa, rješenja... Ono što bih ja dodao je novi Mono i nekoliko njegovih killer aplikacija, npr.Beagle. Svaka čast open source Javi, ali u ispoliranoj distribuciji poput ove očekujem nešto što je potpuno funkcionalno, a ne polu-proizvod.