Blog.hr

2005 Tux's Readers Choice Awards


Novi broj TUXa donosi pregled godišnjih nagrada koje su dodijelili čitatelji. Najbolja distribucija je Kubuntu/Ubuntu, a slijede ju SUSE i PCLinuxOS. Jedino je SUSE 'prava' distribucija dok su ostale dvije nastale iz Debiana odnosno Mandrive (koja se opet u samim počecima bazirala na RedHat-u). Rodoslovlje Linux distribucija postaje sve zamršenije, baš me zanima da li je već netko izradio grafikon na kojem bi pokušao prikazati tko je koga?!

U kategorije Desktop Environment nije bilo iznenađenja, tu je velika trojka: KDE, Gnome, Xfce (tim redoslijedom). KDE je definitivno najpopularniji DE pod Linuxom, a zanimljivo je da ga više preferiraju obični korisnici dok među onima naprednijima ipak nema toliku premoć. Web browser: Firefox, Konqueror, Opera, bez iznenađenja. U kategoriji E-mail klijenata prvi je Thunderbird, a slijede ga KMail i Evolution. OpenOffice, Gaim i Xmms su prvi u svojim kategorijama, dok kategorija Digital Photo Management Tool donosi dva korisna i perspektivna alata: digiKam i F-spot.

Mplayer je i više nego zasluženo prvi u kategoriji MediaPlayer, dok Design Tool kategorija donosi veliku trojku: Gimp (obrada bitmapiranih slika), Scribus (dtp), Inkscape (vektorsko crtanje). Prva dva alata su već provjerena, dok se Inkscape tek mora dokazati. Kad sam prvi put čuo za njega pomislio sam da je to još jedan od pokušaja i da će Linux i dalje ostati bez dobrog programa za vektorsko ctanje. Prije par mjeseci trebao sam na temelju slike spremljene u .psd-u izvući konture i pripremiti .eps-ove. Inkscape je bez problema importirao .psd od 50MB, stavio sam ga u pozadinski sloj, definirao mu providnost tako da mogu crtati po postojećim obrisima i vidjeti što crtam. Nakon nekoliko desetaka minuta privikavanja i otkrivanja mogućnosti (tko još čita uputstva) mogao sam se punom snagom baciti na posao. Eps-ovi koje Inkscape generira bez problema sam importirao u picajzlasti program zbog kojega sam sve to i radio. Zanimljivo je da neki od najboljih komercijalnih programa za vektorsko crtanje pod Windowsima nisu bili u stanju eksportirati ispravan eps ili sam za ispravnu datoteku morao podesiti brdo opcija. Inkscape definitivno nije u rangu svoje konkurencije pod Windowsima, ali za jednostavnije stvari može itekako dobro poslužiti.

Kategorija Favorite Game izazvat' će podsmijeh ozbiljnih igrača pa neću spominjati dobitnike. ;-) Najbolji editor je vim, što je pomalo čudno s obzirom na profil čitatelja TUX-a, ali zato su tu KWrite i Kate da otkriju njihovo pravo lice.

Novi broj TUX-a donosi dosta zanimljivih stvari, a ja sam ga čitao u Evince-u, novom pregledniku dokumenata u Gnome-u. Za razliku od xpdf-a, evince baca TUX u fullscreen, kao što je to i zamišljeno. Izgled dokumenata je skoro pa savršen, ali ukupni dojam kvari nepodnošljivo spoooooroooo renderiranje. Nadam se da je taj problem nastao zbog alfa-beta stanja i zbrke s paketima i bibliotekama u kojem se nalazi moj Ubuntu. Evince koristi Cairo, a baš su mi ti paketi strgani. Tako je to kad sam nestrpljiv pa sam morao ići instalirati nešto što je u dubokoj alfi. Sad sam u nedoumici da li da instaliram RC1 koji je baš izašao, ili da čekam službeno izdanje. Sumnjam da ću izdržati tako dugo... :-)

Od zanimljivih stvari koje donosi novi Ubuntu korisnicima bi se mogao dopasti Gnome App Install. Naročito ako su im Synaptic ili aptitude prekomplicirani. Mono stiže u punom sjaju 1.1.8 inačice zajedno s najboljim aplikacijama (možda neće biti na osnovnom CD-u, ali nalazi se u respozitoriju), a tu je i PHP5, Eclipse...