Blog.hr

Ubuntu 5.10 RC1


U posljednja tri tjedna na mojem računalu su se izmijenile 4 različite testne inačice Ubuntu 5.10 distribucije. Danas sam instalirao RC1 koji je valjda najbliži onome što će nas dočekati u pravoj inačici. Prvo što će vam upasti u oči je k00l uvodni ekran prilikom podizanja sustava (vidi sliku). Nakon što sam vratio svoj home direktorij i našao se u poznatom okruženju, prvo sam provjerio evince (preglednik dokumenata – pdf, ps, djvu, dvi). Nepodnošljiva tromost prilikom renderiranja stranica je izlijećena. Skoro...i dalje se javljaju pauze koje su puno kraće nego kod prethodnih inačica. Malo sam se pozabavio temama i otkrio da ukoliko odaberete neku skromniju temu (ja sam instalirao gtk2-engines-xfce i odabrao Xfce-kolors za kontrole) brzina odaziva sučelja može primjetno porasti. Problemi s potrganim paketima su nestali, jedino mi se Synaptic malo čudno ponaša, ponekad prilikom traženja 'zaboravi' pakete koje je imao pa ga ponovno pokrenite ukoliko vaš upit vrati nula rezultata, a vi ste sigurni da traženi paket postoji.

Ubuntu se uz pomoć Gnome okruženja još više približio običnom korisniku. Prekaljenim Linux korisnicima se to možda neće dopasti, ali većina stvari na sistemu se može podesiti u grafičkom sučelju, uz par klikova mišem. To grafičko sučelje samo je kraći put prema dobrim, starim tekstualnim datotekama, ispod haube nema puno promjena.

Open Office 2.0 (tj. 1.9.125) izgleda bolje nego ikada, nova inačica radi možda i brže od prethodne. Ako vas to veseli, iz mrežnog skladišta možete preuzeti i njegov hrvatski prijevod. Nisam ga detaljno pregledao, ali na prvi pogled prijevod je i više nego zadovoljavajući. Još se ponađe neka neprevedena riječ, ali takvih je relativno malo.

Već sam spominjao kako odabir open source Jave nije baš najbolji izbor, dosta velik broj poruka i jadanja po forumima pokazuje da sam imao pravo. Nijedna od desktop Java aplikacija koje sam prije koristio ne radi s tom inačicom Jave.

Prepoznavanje uređaja prošlo je bez problema, jedino sam ručno morao podesiti postavke za bttv modul. Tu sam se malo zbunio kad sam otkrio da modules.conf datoteka više ne postoji. To je novost za one koji su takve stvari zadnji put radili na 2.4.x kernelu. Opcije za module nalaze se u /etc/modprobe.d direktoriju. Možete ih ubaciti u neku od postojećih datoteka ili napraviti novu. Eto, razmazio me Ubuntu, naviknuo me na situaciju 'instaliraj i radi'. Iako ga već dugo koristim, nikada se nisam isključivo bavio samim Linuxom, uglavnom sam se zadovoljio ulogom naprednog korisnika koji može sam održavati sustav, uz pomoć HOWTO dokumenata, man stranica i Googlea... :-)

Ubuntu polako postaje sve bolja distribucija. Pozicija na DistroWatch stranicama već i sama dovoljno govori. Nadam se da Ubuntu neće izgubiti početni zamah i da će sa svakom novom inačicom biti sve bolji. Uostalom tek će idući mjesec ugasiti prvu svijeću na rođendanskoj torti...