Blog.hr

Grozno citiranje


Jedna od stvari koja mi najviše smeta u elektroničkoj tipkovničkoj komunikaciji (e-mail, Usenet grupe, forumi) je grozan način citiranja kojeg su korisnici prihvatili najviše zahvaljujući tome što Microsoft programi rade na taj način. Korisnici odgovaraju na način da citiraju cijelu poruku, a na vrhu poruke pišu odgovor. Grozno.

Ja sam svoje elektroničko-komunikativne sposobnosti razvio na bbs-ovima. Tamo nije bilo anonimnih individua, a moderatori i ostali korisnici vrlo brzo bi nove sudionike naučili pravilnom ponašanju i pravilnom komuniciranju. Citira se samo onaj dio poruke na koji se odgovara, nepotrebni višak se briše, a odgovor se piše ispod citiranog teksta. Na taj način poruka je puno čitljivija i razumljivija.

Skoro sve upute i FAQ-ovi navode takava način citiranja. Moglo bi se reći da je to nepisani standard, a možda i postoji kakav rfc o tome. Ali moja prosvjetiteljska nastojanja da pojedine kolege naučim pravilnom citiranju obično bi se razbila o krunski argument da je to "način na koji citiraju Microsoft programi pa je to jedini ispravan način citiranja". "Pravi način" osobito je vidljiv u hrvatskim, privatnim Microsoft news grupama u kojima ljudi u pravilu svoj odgovor stavljaju na početak poruke, ispod slijedi citirana cijela prethodna poruka, pa ukoliko je riječ o dužoj diskusiji to je prava kobasica. Većina sudionika tih grupa svoje poruke šalje i u html formatu. Ne poštuje se pravilo o dužini redova koje nalaže da se uključi prelazak u novi red ukoliko je on duži od 80 znakova (npr. Thunderbird ima opciju da napravi prijelaz ukoliko je red duži od 72 znaka). Neki od sudionika napiše cijelu svoju poruku u cijelom redu što predstavlja problem onima koji koriste neki drugi čitač za te grupe. Hm..valjda je bogohulno čitati te grupe u nečemu drugome osim u Vrlim Microsoft Čitačima.

Osim nečitljivosti takvih poruka povećava se šum i količina nepotrebnih podataka koje čitatelj mora obraditi. Povećava se i količina prenesenih podataka pa ukoliko nemate flat rate ili stalnu vezu onda je to direktni udar na vaš džep. Istina riječ je relativno malim ciframa, ali lipa po lipa...

Zbog tih stvari nikako ne mogu prežaliti bbs konferencije. Osim urednih i stručnih rasprava još su se i paketi komprimirali pa je preuzimanje i slanje poruka trajalo ne više od 5 minuta.

BBS? Nekim starim bbserima će se to učiniti nestvarnim, ali 75% naših informatičara nikada nije čulo za bbs-ove ili se nisu spajali na njih, dok neki tu riječ povezuju jedino s istoimenim noćnim klubom u Zagrebu.