Blog.hr

Novine Matije Babića


Neki dan sam u Explozivu vidio Matiju Babića (Index.hr) kako najavljuje nove dnevne novine koje će on uređivati. Matiju često predstavljaju kao predstavnika novog novinarstva, a nema dvojbe da je on ostavio značajan trag na domaćoj medijskoj sceni. Šira javnost ga je upoznala tek kad se umiješao u jedan domaći filmski skandal ;-) . Bio sam pomalo skeptičan kad sam vidio spomenuti prilog, uređivanje internet portala ipak se dosta razlikuje od uređivanja jednih dnevnih novina. Ako malo bolje pogledamo Index.hr vidimo da se on uglavom sastoji od prenesenih vijesti.

Već sam pomislio kako se i vlasništvom nad domaćim Internet portalom može zaraditi velika lova koja je dovoljna za pokretanje dnevnih novina, što bi bila jako dobra vijest za sve one koji se kod nas bave objavljivanjem sadržaja na Internetu. Ali...iza projekta tih dnevnih novina stoji Styria Medien AG. Za one kojima još nije zazvonilo recimo samo da je to austrijski medijski koncern koji kod nas izdaje i Večernji list.

Sudeći po koncepciji koju je Matija predstavio te novine imaju jedan ozbiljan problem: ciljano čitateljstvo uglavnom ne čita novine već se koristi Internetom. Kako će ih Matija pokušati natjerati da kupuju njegove novine? Ja imam jedan prijedlog: uz novine može po povoljnim cijenama ponuditi komercijalni software na CD-u. ;-)