Blog.hr

Python na mobitelima


Nokia ima odličnu podršku za programere koji razvijaju ili bi željeli razvijati aplikacije za njihove uređaje. Registrirajte se na njihovim stranicama i provjerite sami. Zainteresiranim developerima šalju i CD na kojima se nalazi SDK za Symbian platformu. Ukoliko ste ozbiljno zagrizli u programiranje za mobilne uređaje onda vam oni daju sve što vam je potrebno. Osim prevoditelja (C, C++, Java) koje morate sami nabaviti.

Za vikend mobitel programere, koji bi htjeli brze rezultate, možda su postojeća rješenja malo presložena. Potrebno je podesiti okruženje i onda započeti utrku piši-kompajliraj-isprobaj. Zbog specifičnosti okruženja, prepreke na putu su malo složenije nego kod razvoja "običnih" aplikacija. Možda bi korisnici trebali neki jednostavniji, ali opet moćan jezik. Mogao bi biti čak i interpreter pa da se smanji broj koraka u razvojnom ciklusu. Na taj način bi korisnici mogli programirati i direktno na svojem mobilnom uređaju dok se voze busom na posao. Jasno, ukoliko budu dovoljno brzi i snažni da uhvate slobodno mjesto. Možda su tako razmišljali i u Nokiji. Dopuštam mogućnost u Nokiji nisu uzeli u obzir gužvu u našim autobusima. ;-)

Bilo kako bilo, Nokia je predstavila Python za Symbian platformu. Iz dostupnog paketa dovoljno je prebaciti pythonforseries60_pre_SDK20.SIS na mobilni uređaj, pokrenuti instalaciju i mala, zelena zmija će veselo siktati s ekrana. Na raspolaganju imate nekoliko skripti i interaktivnu konzolu u kojoj je moguće ručno unositi naredbe. Uz jedne od dostupnih skripti (filebrowser.py) prvi put sam se upoznao s strukturom direktorija u Nokiji 7650. Za bolje upoznavanje s Pythonom poslužit' će 'Getting started with Python', 'Programming with Python' i 'Api reference for Python'. Najprije provjerite da li vaš uređaj ima 1.0 ili 2.0 inačicu Symbian OS-a i onda skinite odgovarajuću arhivu.

Budući da bolujem od kritičnog nedostatka vremena, nisam još stigao testirati Python for Series 60, ali vjerujem da će i to uskoro doći na red. Mobitel mi je ionako stalno pri ruci, Python je moj omiljeni jezik...