Blog.hr

Igranje pod Linuxom


Igrate se pod Linuxom? Budući da je Linux zahtjevna tekstualna avantura pitanje je da li vam uopće trebaju igre? :-) Malo je pravih, komercijalnih igara koje su napisane za Linux. Uglavnom se radi o prepjevima s Windows platforme. Koristi se i WineX da bi se pod Linuxom potjerale orginalne Windows igre. Prva firma koja se posvetila izradi, tj. prepjevima igara za Linux, već je odavno propala. Sjećate li se još imena Loki?

Tu i tamo pojavi se pokoja igra, trude se ljudi. Mene je naročito razveselilo kada sam vidio da se pojavio Mindrover, a moje veselje je bilo još veće kada sam upao u tim za njegovo beta testiranje. Mindrover bih svrstao među najbolje igre svih vremena, ubacio bih je u redovno školsko gradivo, i preporučio svim programerima da malo razvijaju logičko razmišljanje konstruirajući robote za borbu i različite sportske, robotske igre.

Najagilniji su proizvođači FPS igara koji su relativno dobro opskrbili Linux (Quake, Doom, Unreal, America's Army, Wolfenstein) što me pomalo čudi jer profil prosječnog linuxaša teško da se podudara s profilom prosječnog fpsaša.

Mali nezavisni proizvođači vas tu i tamo iznenade s nekakvom logičnom igrom za nekoliko dolara, ali takve ćete i naći u besplatnim inačicama.

www.happypenguin.net i icculus.org su jedna od najboljih početnih mjesta ukoliko se želite igrati pod Linuxom.

Emulatori raznih računala i konzoli mogu biti dobar izvor zabave pod Linuxom. Ako imate relativno male klince, najbolje je da im instalirate zsnes (emulator SuperNintendo konzole) i potražite romove za njega. Dobar zvuk, jednostavnost upotrebe i igrice s poznatim i simpatičnim likovima jamstvo su njihove dobre zabave.