Blog.hr

Sisa i igara


Ne pratim ni Velikog brata ni Male sekice, ali kad sam već okačen na lajnu rekoh ajde da svratim. Kako na svojem novoinstaliranom Slackwareu još nisam gledao nijedan streaming bio sam malo skeptičan kad sam kliknuo na low bandwith kameru na BB-u. Ostajem ugodno iznenađen, diže se Totem, napuni međuspremnik (en. cache) i ide video. Mislim da su cijepali neka drva. Ok, to je to.

Vidjeli dečki na Indexu da raja hoće sisa i tuđe privatnosti pa oni angažirali profesionalke koje sise izlažu u zamjenu za male zelene papiriće. Znate priču, gore sam, okačen, rekoh ajde da svratim. Totem se buni, kaže da hoće neki MS MVW9 ili slični codec. Male drolj..ups, sekice nisu vrijedne muke traženja i instaliranja tog codeca. Komentar? Očito je da su tehnički dio posla odradili informatičari kojima je najčešća isprika "na mojem računalu to radi" i smatraju da su računala na kojima nema Microsoft programa samo jedan urbani mit. :-)

Navedeni codec ne dolazi po defaultu s MS OS-evima pa i njihovi korisnici trebaju skinuti codec. Dosta se njih žali da im to ne polazi za rukom. Stvarno neviđeni show.

Pustimo sad sise neka vise, meni je više žao što su takvi informatičari infiltrirali u web ekipu Radia 101 pa oni na svojim web stranicama sve više i više audio materijala također objavljuju u bajnim Microsoft formatima. Ja bih glasao da to bude .ogg i .mp3. Pomalo je nelogično da se jedan takav radio otvorenog, slobodnog i antimonopolističkog tipa zakačio za Microsoft formate.

Širenje Firefox preglednika uznemiruje webmastere koji su radili "IE Only" stranice. Kod većine njih ta uznemirenost nije dugog vijeka jer odmah pribjegavaju već spomenutom izgovoru "na mojem računalu to radi" tj. korisniku ionako pokazuju stranice u IE-u, po mogućnosti s lokalnog diska tako da ovaj ne primjeti da se super-turbo intro u Flashu otvara sedam gladnih godina.

A oni koji silnu lovu troše otvarajući Megastore knjižare još uvijek nemaju dovoljno love da plate nekoga tko će učiniti da njihove stranice vidi i sve veći broj Firefox korisnika.