Blog.hr

Slatkiši


U vrijeme kad mi je Linux bio samo hobi i kad je njegov život na mojem računalu bio sam sebi svrha, volio sam se zabavljati stvarajući vlastite teme za WindowMaker, prilagođavajući izgled desktopa i isprobavajući razne dock aplikacije. Dock aplikacije bile su ograničene veličinom dock gumba ili u boljim slučajevima njegovom širinom, a radile su razne "korisne stvari" poput provjeravanja novog maila, prikaza vremena i datuma, opterećenosti sistema, zauzeća diska. Postoji čak i inačica Dooma koja se vrti u docku.

Životni vijek mojih dock aplikacija bio je kratak. Njihova korisnost je bila upitna, a meni je svaki trenutak procesorskog vremena bio dragocjen. Zaboravio sam već odavno na te đinđe-minđe. I onda sam neki dan naletio na gDeskletse. Hrpetina oku ugodnih, sitnih aplikacija za desktop. Zalutao sam na njih s nekih Python stranica pa sam bio u modu "ako nešto zanimljivo miriše, isprobaj". :-)

Na navedenoj stranici ima nekoliko stotina deskletsa raspoređenih u 11 kategorija, dosta aktivan forum, tutorial za izradu vlastitih deskletsa. Deskletsi bi trebali raditi u svakom upravitelju prozora (window manager), a za svoj rad traže Python>=2.3, gnome-python>=2.0.0, pygtk. Vrte se u root prozoru samog upravitelja tj. kao background. Ima ih različitih veličina, a možete ih premještati gdje god hoćete. Samo da spomenem nekoliko njih. Različiti satovi, alarmi, kalendari i podsjetnici su klasične desklets aplikacije. Deskletsi obavljaju provjeru maila (postoji i desklets za GMail), prikazuju osnovne informacije o sistemu (opterećenost procesora, temperaturu, zauzeće memorije, aktivnost različitih uređaja), skidaju RSS feedove, provjeravaju vrijednost dionica, izvještavaju o vremenu i vremenskoj prognozi, podsjećaju muslimane na vrijeme molitve i prikazuju razne druge korisne i manje korisne stvari. Dosta njih samo su prepjevi dock aplikacija.

Jedan od najzanimljivijh deskletsa je BubbleFishyMon. To je animacija koja prikazuje žutu patku kako pliva na vodi. Voda označava zauzeće memorije, mjehurići zraka predstavljaju opterećenje procesora, dok ribe koje plivaju glume mrežni promet. ;-)

Mogu li deskletsi poslužiti i za nešto korisno osim da zabavljaju besposlene informatičare? Mogu. Zamislite poslovnog čovjeka, menadžera. On cijelo vrijeme mora pratiti informacije iz više izvora. Umjesto da prati hrpetinu stranica koristi RSS aggregator. Nekoliko deskletsa provjerava važnije dionice, ima poseban desklets za pop mail korisničke račune koji filtrira poštu i obavještava ga samo o važnim porukama. Desklets kalendar-podsjetnik vodi brigu o njegovim obvezama, pristup njemu ima i sekretarica koja se brine da samo važni žuti papirići budu na njegovom desktopu. Jedan desklets brine se o telefonima, uvijek mu prikazuje ime onoga tko ga zove, a ukoliko mu je broj nepoznat odmah se spaja na HT imenik i ispisuje podatke o broju s kojega stiže poziv. Za to vrijeme poslovni čovjek normalno radi i koristi svoje aplikacije. Ili samo uživa u ljepoti informacija koje mu donose deskletsi.