Blog.hr

GBrowser


Microsoft je prijetio Googleu svojom tražilicom. Umjesto da se utvrdi i da dočeka Microsoft dobro ukopan u rovovima, jer onaj koji napada trpi jače gubitke, Google je odlučio formirati jednu iskusnu skupinu specijalaca koji će Microsoftu zadati udarac tamo gdje se nije nadao.

Jedan od glavnih ljudi koji su razvijali Javu, Joshua Bloch, prešao je u Google. 4 čovjeka koji su razvijeli IE, a kasnije osnovali vlastitu kompaniju, prešli su na platni spisak Googlea. Jedan od njih sudjelovao je i na razvoju Accessa (Adam Bosworth). Jedan od glavnih programera Avalona, korisničkog sučelja za novu inačicu Windowsa, Joe Beda, također je dobio neodoljivu ponudu iz Googlea. Je.eš programera koji bloga nema, reče Joe i o svemu tome počne pisati blog.

U svjetlu ovih činjenica sada potpuno drugačije izgleda prošlomjesečni Mozilla Developers Day koji je održan u Google campusu.

Zašto je Googleu važan Internet preglednik? I kakva je korist od toga ulagati u razvoj proizvoda koji će biti besplatan? Informatički analitičari već duže vrijeme predviđaju da će porasti broj aplikacija koje će se izvršavati u preglednicima. Jeftino mrežno računalo koje će preko preglednika pristupati podacima i aplikacijama spremeljenim na mreži već skoro deset godina zamišlja Larry Ellison, gazda Oraclea. Operativni sustavi gube svoju važnost i preglednici postaju strateški proizvodi. Da li će glavninu tržišta umjesto Windowsa i MS Office paketa zauzeti GBrowser i neki Google Suite?

Prvi komentar na Slashdot-u na ovo bio je da li će za download tog browsera trebati pozivnica. ;-)