Blog.hr

Alibi


Kad bi se kod nas radila službena statistika o tome koji se operativni sustav isporučuje s računalima prodanim u maloprodaji dobiveni rezultat razveselio bi svakoga tko navija za Linux na stolnim računalima. Svaki veći prodavač u ponudi ima računala s instaliranim Linuxom, u trgovačkim centrima se prodaju Linux računala, Linux velikim koracima grabi u osvajanju kućnih korisnika. Hrvatska je obećana zemlja za pingvine.

Stvarnost je malo drugačija. 800 kuna, koliko je obično skuplje Win XP Home računalo istih karakteristika, je i više nego dovoljna inspiracija da prosječan hrvatski kupac uzme Linux računalo. Mnogi od instaliranih pingvina ne dožive ni prvo bootanje, njihovo mjesto ubrzo zauzima Windows XP Professional. Hrvatski vlasnici računala nisu tamo neki luzeri pa da ih zadovolji nekakav XP Home. Rijetki sretni pingvini dožive poneko bootanje, ali i njihov život grubo prekine krvnik sa sprženim CD-om. "Život, ma kako kratak bio, bolje je nego se uopće bootati", rekao bi Conan svojoj dragoj Crvenokosoj Sonji nakon što ona ne bi uspjela spriječiti krvnika da izvrši svoju nečasnu odmazdu.

Prodavači računala itekako znaju što će većina korisnika učiniti, ali to više nije njihov problem. Oni su prodali računalo, a to je bio njihov jedini cilj. Neki od njih će uz računalo isporučiti i poseban CD koji služi za uklanjanje Linuxa s tvrdog diska. Tako da se krvnici previše ne muče. Navodno se nijedno računalo ne bi smjelo isporučivati bez operativnog sistema. Nisam siguran da postoji takav zakon, ako je netko obaviješten o njegovom postojanju molim broj i stranicu Narodnih novina u kojima to piše. Linux je samo alibi koji služi da se zadovolji to pravilo. To se vidi kad malo prošvrljate po jednom takvom računalu. Interni modem u pravilu nije podešen i nisu instalirani driveri za njega, isti je slučaj i s printerom ukoliko se prodaje u sklopu konfiguracije. Grafičke kartice koriste generičke drivere, o 3d akceleraciji nema ni govora.

Ponuda distribucija na tim računalima je šarolika, Mandrake, SuSE, Linspire. Od računala koje sam vidio najbolji posao je odradila ekipa koja je slagala Linux za odlikaše. Oni s računalom isporučuju i DVD s kojim je moguće računalo na najjednostavniji način vratiti u prijašnje stanje. S računalima na kojima je bio Mandrake u pravilu su dolazili instalacijski CD-i za tu distribuciju. Linspire računala, koja se prodaju u nekim trgovačkim centrima, sa sobom ne donose ništa.

One firme koje među svojim djelatnicima nemaju nikoga tko se "razumije u Linux" pribjegavaju krajnje jednostavnim rješenjima. Tako imate firme koje će vam isporučiti najnoviji laptop s instaliranim FreeDOS-om!!!