Blog.hr

Ptica od groma


Firefox redovito nadograđujem kako izlazi, a s 0.8 inačicom Thunderbirda odlučio sam šansu dati i toj Ptici od groma. Moj glavni e-mail klijent je Evolution. Hard core linuxaši će se zgroziti na ovo i potapšati po glavi svoj mutt. Ja sam samo malo u svojim počecima koristio CLI (Command Line Interface) e-mail client, ali kasnije sam se prebacio na grafičke klijente. XFMail, Sylpheed, Evolution bio je moj razvojni put. Sylpheed sam napustio tek kad sam počeo dobivati dosta poruka u html formatu. Sve te poruke su bile čitljive i u mojim starim e-mail klijentima kao običan tekst, ali nisam želio biti uskraćen za ljepotu koja je vrebala u čahuri html-a. ;-) Ja ne šaljem mailove u html formatu i sumnjam da ću svoju naviku promijeniti.

Da budem iskren, na testiranje Ptice su me nagnala tri magična slova RSS. Pratim dosta blogova i privukla me je činjenica da ih mogu pratiti na jednostavan način, a imao sam i nekih problema s Evolutionom jer sam instalirao neku razvojnu inačicu pa je zaštekao adresar. Korisničke račune sam ručno dodao, dopada mi se opcija da svi oni mogu imati zajednički inbox, a ne kao prije, svaki poseban. Ptica nema opciju za import mailova iz Evolutiona, ali to se može riješiti na jednostavan način, kopiranjem odgovarajućih datoteka iz .evolution u .thunderbird direktorij jer spremaju mailove u istom formatu. Ako nekome treba, mogu opisati postupak. I to je jedan od razloga zašto koristim Linux. Nema svaki program svoj zatvoreni format pa da je konverzija podatka između njih skoro uvijek podsjećanje na Tantala i njegove muke. Sve je otvoreno, jednostavno.

Ptica od groma nije loš e-mail client. Možda će biti malo napornija naprednijim korisnicima, ali to je pristojan komad programa. Jedino detekcija junk maila tako kvalificira sve newslettere koji primam, a koji ne bi trebali biti junk.

Oni koji su prije koristili mail klijent u Mozilli ili Netscape-u osjećat će se kao doma. Radeći po raznim firmama gdje sam bio prisiljen koristiti Windowse, uvijek sam koristio te klijente jer mi Outlook porodica nikada nije previše odgovarala. Ptica od groma ipak se neće dugo hvaliti da je moj glavni e-mail klijent. Njezin sat će otkucati čim se na moj hard disk spusti i posljedni bajt novog Evolutiona 2.0. Valjda će se dečki na linuxpackages.net stranicama malo požuriti i spremiti paket.

A i Evolution si je dobar s RSS feedovima.