Blog.hr

Knjiga tjedna: Version Control with Subversion


CVS se već dugo koristi kao alat za upravljanje inačicama (version control) i ima veliku korisničku bazu. Ali daleko od toga da je CVS divan i krasan, ima on jako ozbiljnih nedostataka, nepostojanje ozbiljne konkurencije pomoglo mu je da zadrži vodeću poziciju u open source svijetu, ali i među programerima komercijalnih programa.

Firma CollabNet, Inc. početkom 2000. godine počela je tražiti programere za razvoj novog version control sistema. Angažirali su Karla Fogela (autora knjige 'Open Source Development with CVS', Coriolis, 1999.) i njegovog prijatelja Jima Blandya kojega je frustracija CVS-om natjerala da osmisli novi, bolji način za version control, a već je imao i spremno ime: 'Subversion'. Nakon 14 mjeseci razvoja programeri su prestali koristiti CVS i Subversion je sam počeo upravljati inačicama i podacima vlastitog koda. CollabNet i dalje financira nekoliko programera koji rade na razvoju, ali cijeli projekt je pod open source licencom.

Dobar priručnik je preduvjet da bi na efikasan način mogli početi koristiti neki alat. Za to su se pobrinuli Ben, Brian i Michael koji su napisali knjigu Version Control with Subversion. Knjiga je oduvijek bila pod slobodnom licencom i takva bi trebala ostati zajedno s Subversion izvornim kodom.