Blog.hr

Udruga za obranu digniteta Marjana Jurleke


PCChip je u novom broju cijelu jednu stranicu i dobar dio uredničke riječi potrošio na obranu digniteta Marjana Jurleke koji je, po njima, žrtva pogrešne prenesene izjave od strane neukog novinara Novog lista. Ako i prihvatimo njihovu teoriju teško ćemo se oteti dojmu da se Sušanj uvlači T-HT-u jer konkurentske tiskovine obično na takve slučajeve potroše osminu prostora na nekoj 'zločestoj' stranici.

Posebno mi je zanimljivo što Sušanj zamjera Lucijanu Cariću jer se 'premda ga nitko to nije niti tražio, niti pitao, niti...ništa! - obrušio na T-HT...'. Stani malo! Zar čovjek ne može iznijeti svoj komentar o nečemu bez da mu netko uputi pismenu molbu u nekoliko primjeraka, s biljezima i uredno urudžbiranu kod javnog bilježnika? Pa nije valjda da se komentari pišu po narudžbi, onako kako Microsoft naručuje benchmark svojih i konkurentskih programa? Izgleda da svi mi koji komentiramo razno-razne stvari po ovim blogovima zapravo radimo protiv dobrog starog običaja koji se zove "naručeni komentar". Tko zna, možda se PCChip u slijedećem broju zauzme za krivični progon svih onih koji neovlašteno komentiraju svijet oko sebe. ;-)

Glede Jurleke i njegove izjave. Iz teksta u Novom listu moglo se isčitati da novinar nije baš upoznat s tematikom, ali sumnjam da je on tako slobodno interpretirao i izokrenuo spornu izjavu te da je Jurleka u cijeloj toj priči samo žrtva nesporazuma. Istina je obično negdje na sredini.

A zašto su mediji, blogeri i Carić tako opalili Jurleku? To je valjda sindrom lopte koja sjeda na volej. Iza leđa čuješ sučevu zviždaljku, ali lopta tako lijepo sjeda da je grijeh propustiti udarac. Carić je samo veliko dijete koje rijetko postiže udarac iz igre pa je loptu morao udariti dvaput. ;-)

Umjesto da šalje prastari program na CD-u T-Com bi mogao blokirati sporne telefonske brojeve. To njima nije u interesu jer s dialerima dijele dio ukradenog kolača. Ukoliko baš želite taj besplatni CD nazovite 0800 9000, ali ne spominjite da ste korisnik usluga nekog drugog Internet providera jer vam u tom slučaju neće poslati CD iako je svaki vlasnik telefonske linije i njihov korisnik.

U nekim zemljama su puno ozbiljnije pristupili tom problemu, u Kanadi postoji Reporting Economic Crime On-Line stranica i PhoneBusters National Call Centre uz pomoć kojih se nastoje spriječiti zloupotrebe i prijevare na Internetu i preko telefonskih linija. Zanimljivo je da oni preporučaju da se u slučaju zloupotrebe ili njezinog pokušaja zove telephone service provider, a ne ISP. U T-Comu se ponašaju kao da su čitali "Vodič kroz galaksiju za autostopere" pa dialere tretiraju kao "tuđi problem".