Najmlađa web dizajnerica na svijetu

klinciweb

Smješko

Sezona kiselih krastavaca i dosadnih kiša često urodi člancima kao što je Djevojčica (9) kao od šale dizajnira internet stranice. Djevojčica je s 8 godina dizajnirala web stranicu za svoju školu, a godinu dana kasnije je postala najmlađa web poduzetnica. Dobila je i brojna priznanja za svoj rad, a prvo na listi je ono Američkog udruženja webmastera.


Sve 5, rođeni talent, genijalka, zar ne? Njezin uspjeh je potvrda ispravnosti programa naših škola jer mala je započela s Paintom, započela dizajniranje web stranica u MS Wordu, prve radove, za koje je dobila priznanja, napravila je u FrontPageu i sada prelazi na DreamWeaver i Flash.


Nema sumnje da je djevojčica inteligentna, ali cijela priča miriše na iskorištavanje djeteta u svrhu promocije. Nije teško dijete njezinom uzrasta podučiti izradi web stranica u nekom od vizualnih alata. Teže je motivirati dijete na taj korak pored svih ostalih zabavnih stvari koje se mogu raditi na računalu. Sreelakshmi je zacijelo svoje prve stranice napravila sama, a kada se priča zakotrljala, onda je slijedilo udruživanje. Njezina tvrtka nudi cijeli niz usluga na temelju kojih vam je jasno da je ona tu samo mali maneken. Pokrenula je i projekt Tinylogo koji je Logo based search engine. Ovaj put u suradnji s Cybrosys Techno Solutions.


S tehničke strane njezine stranice su dosta loše (na razini početničkog klikanja u FrontPageu i njegovog generiranog koda), ali to i nije toliko važno. Ono što je meni zapelo za oko je nedostatak dječjeg štiha, dječje zaigranosti i tragova dječje znatiželje. Koliko je tu njezinog rada, a koliko je nadodala mama učiteljica?


A što je sa silnim nagradama? Nisam detaljizirao, ali izgleda da su to sve redom nagrade koje dodjeljuju web stranice koje su se specijalizirale za dodjelu nagrada svojim članovima. Jedini preduvjet za nagradu je uplata članarine ili administracijskih troškova. Jednostavnim rječnikom: to su nagrade koje možete jeftino kupiti i poželjno je da se njima ne hvalite ljudima iz struke.


Djevojčica ima priliku da jednog dana postane web dizajnerica, ali ta prilika je tek nešto malo veća od one koju ima bilo koje drugo dijete. Sva ova zvjezdana prašina oko nje prije će joj odmoći u tome nego pomoći.


P.S. Vidim da se namnožilo tih web stranica koje dijele nagrade. Eto ideje za jedan funny projekt koji bi mogao zavrijediti 5 minuta digovske slave. Napraviti stranicu po uzoru na klasični web dizajn iz devedesetih godina prošlog stoljeća i prijaviti ju za sve moguće web nagrade. I onda ju reklamirati kao najnagrađivaniju web stranicu u svemiru i šire. U tome bi vam mali problem mogao predstavljati trošak članarine, ali knjižite to kao trošak marketinga.


P.P.S. Autor slike uz tekst je u trenutku stvaralačkog zanosa imao nešto više od tri godine, a njegovi roditelji su prepustili priliku da ga predstave svijetu u kampanji Trogodišnjak kao od šale stvara slike. A već je mogao imati vlastitu galeriju i hrpu unajmljenih polu-profi slikara koji bi producirali slike pod njegovim brandom.



Komentari

10. srpnja 2009. 12:49

LOL za P.P.S. :D

9. srpnja 2010. 16:57

Obozavam boje ali i rasporedivati ...kako po prostoru tako i po plohama ...i ...naisla sam na jedan program ...i ...zacudis se !!?? sto sve mozes sa njime ...sama sebi se smijem ...pa to ja uopce ne radim ...to rade mali zeleni. Dakle, ta prica sa dijevojcicom moze se shvatiti i na ovaj nacin ...ja zapravo to tako i cijelo vrijeme shvacam ...kada vidim kako djeca barataju sa strojem ...sto nebi i ja ?? ...TO JE SVE TAKO JEDNOSTAVNO ...normalno ako imas dobrog vodica- ucitelja ...mozes i sam ali nije preporucljivo jer u to slucaju to traje i traje ......dakle ta prica ohrabruje, potice na upotrebu PC ...zato mi se svidja. Primjetila sam da su amerikanci narod koji OHRABRUJE ...a sad ovo dalje ...maneken to nebi elaborirala jer me to manje zanima ...u ovom trenutku