Opera Unite

Internetaplikacijeweb

Najava nove stvari je bila dobro izvedena, stvorio se dobar buzz, Twitter je zujao o tome. I ja sam pokušao pogoditi što će to biti. Nakon što se jutros podignula zavjesa prvo što mi je palo u oči bila je najava da je to web poslužitelj u web pregledniku. WTF, pomislio sam, pa što će mi web server u browseru? Malo kasnije su mi se kockice posložile i djelomično bih se i složio s tvrdnjom: Clever little devils work there at #Opera.


Što najviše fali Operi kao browseru? Tijekom svih ovih godina u dosta stvari je bila prva (npr. tabovi), brza je, drži se standarda (zbog toga dugo nisu implementirati XML HTTP Request Object koji je glavni krivac za AJAX), ali nedostaju joj korisnici. Ima ona vjerne sljedbenike, ali taj krug nikako da se proširi. Kako proširiti krug?


Treba dodati nešto što će privući veći broj korisnika. Za što velika većina korisnika koristi Internet? Za razmjenu raznih datoteka, chat, slušanje mjuze, razmjenu slika...Mali vražići iz Opere su sve to ubacili u preglednik i još omogućili developerima izradu dodatnih servisa. Stvorili su uvjete koji bi im mogli povećati broj korisnika, ali pitanje je da li će se to i dogoditi? Opera je i prije imala dodatne aplikacije (mail i BitTorrent klijent), ali to joj nije puno pomoglo.


Čini mi se da Opera uvijek propusti napraviti onaj završni sloj, glazuru. Opera nikada nije ispeglana do kraja, uvijek ostaje neki nabor koji otjera korisnika. Nije dovoljno laka za početničku vožnju. Zbog toga ju uglavnom i koriste napredni korisici. Može li Opera Unite promijeniti stvari? Ili će opet za par godina svi preglednici imati neku inačicu Unitea, a Opera će i dalje držati market share od 2.2%?



Komentari

18. lipnja 2009. 08:27

Neznam kakav im je sada BitTorrent klijent u Operi, ali za mene nije dobro dijelovao: http://mzsl.wordpress.com/2008/12/24/torrent-skidanje-sa-operom-lose-po-bandwidth/

Ovo sa "web poslužitelj u web pregledniku" bi moglo dobro ispasti...

18. lipnja 2009. 20:26

mene je isto odusevila Opera Unite, ali nakon pocetnog odusevljenja, doslo je bas to o cemu pises... neke stvari nisu radile uopce, neke su radile sporo, da bi se na par sati cijeli sustav srusio

ali bez obzira na to, mislim da je Opera Unite nesto sto treba pratiti i da je to stvarno nesto novo i za pohvalu.... a do kada ce trajati? Pa dok ne izadje Google Wave.

Ali bez obzira na Unite, Opera je meni daleko najbolji browser (pogotovo od verzije 10,)

25. lipnja 2009. 23:26

Dobar post! Drago mi je da sam ga pronasao. One koji su zainteresirani pretvoriti sposobnost proizvodnje softvera u izvozni posao svakako pozivam na moj blog http://croatiatz.blogspot.com/ s puno korisnih informacija o tome kako zapoceti vlastiti posao, kako prodavati softver, itd. Takodjer predstavljam sto po tom pitanju rade u drugim zemljama te pozivtive dogadjaje u Hrvatskoj. Dobro dosli!