Google OS: brandiranje tople vode

googlemicrosofttehnologije

Kao i uvijek, kad Google predstavi nešto novo odmah svi imaju potrebu da kažu nešto o tome. Tako čitamo kako Google napada Microsoft, neki ljudi pričaju kako će odmah zamijeniti Windowse čim se taj OS pojavi...Samo to nije OS na koji su oni naviknuli i čini mi se da bi moglo biti jako puno razočaranih. Google je predvidio da se Chrome OS pojavi slijedeće godine na netbookovima. Netbookovi su u početku dolazili s instaliranim Linuxom da bi se tek kasnije Microsoft prenuo i očito promijenio uvjete distribucije pa je većina proizvođača prešla na Windowse XP. Dogodilo se to da je dosta veliki broj korisnika bio razočaran tim Windows XP netbookovima jer su njihova očekivanja bila veća od mogućnosti tih računala. Oni koji su kao OS odabrali Linux su bili zadovoljniji zbog toga jer su znali što mogu dobiti od tih računala.


Sličan scenarij mogao bi se dogoditi i s Chrome OS računalima. Obični korisnici, koji su u većini, očekivat će puno više nego što će dobiti. Google u najavi naglašava jednostavnost. To znači i manje mogućnosti. Chrome OS neće donijeti ništa novo niti revolucionarno, već sada postoje rješenja koja su vrlo blizu ili na tragu onoga što će on tek nuditi. Jedini nedostatak postojećih rješenja je taj što nemaju brand Google. Pa možemo slobodno reći da Google ovaj put brandira toplu vodu.


Senko je imao odličan twit o tome: Google announces plans to reinvent thin client. The world rejoices. Ono što će Google dodati svojem tankom klijentu je mogućnost pamćenja uz pomoć Gearsa pa korisnici neće biti potpuno bez svojih aplikacija kada njihovo računalo bude offline. Za neke poslove to računalo će biti sasvim dovoljno, ali power korisnik, koji do maksimuma gazi svoje računalo, neće biti zadovoljan.


Chrome OS će biti open source zbog jednostavnog razloga što će iskoristiti dobar dio postojećih rješenja koja već jesu pod open source licencom. Poučeni primjerom Chrome preglednika možemo očekivati proizvod s dosta neobrađenih dijelovima koji će proizvesti više buke nego što stvarno zaslužuje.



Komentari

9. srpnja 2009. 06:30

Napokon neko ljudima da kratko i jasno objasni o čem se tu radi. Odlično rečeno kume.

9. srpnja 2009. 08:31

super text, slazem se 100%

9. srpnja 2009. 09:40

Još nešt. Nisam baš ljubitelj Googleovih rješenja poteza. Znači osim što zna što tražim na internetu i gdje surfam, ima uvid u gotovo sve moje mailove, i ima slične uvide u moje navike sad će u potpunosti znati i sve moje 'lokalne' aktivnosti. Neka, fala...

9. srpnja 2009. 10:08

A da ne pricamo o tome kako je Arrington vec prozvakao istu tu ideju puno prije Googleove objave kao operativni sustav za CrunchPad

9. srpnja 2009. 11:29

@Toni: koliko puno prije? Prije Tima Negrisa (koji je skovao termin thin client 1993.) i Larrya Ellisona čiji je Oracle vlasnik trademarka Network Computer? Ne bih uzimao Arringtona kao neku referencu jer svaki napredniji Linux ili Unix korisnik je već nešto petljao s thin clientima i princip je svima dobro znan.

31. siječnja 2010. 11:43

ma nema tu puno razlike, isto kako google ima uvid tako ima uvid i microsoft , jer nisu oni dzaba priznali da im je CIA pomagala u izradi systema!