Poslije Debiana dolazi Sunce

linuxopen source

Ian Murdock je objavio vijest da počinje raditi za Sun u novostvorenoj ulozi Chief Operating Platforms Officer. U svjetlu te vijesti, njegov je najnoviji interview u LinuxFormatu završetak jednog njegovog razdoblja i ima savršen tajming. Ian govori o lošim, ali i o dobrim stranama Debian projekta. Jedan od zaključaka iz tog razgovora je i onaj o kojem sam i ja nedavno pisao: ukoliko projekt nema snažnog vođu koji će svojim odlukama ubrzati donošenje odluka i znati odabrati pravi put, onda mu prijeti dosta lutanja koji će ga udaljiti od cilja.

Možda će nekoga Ianov post podsjetiti na nogometaše koji, prilikom prelaska u novi klub, uvijek pričaju kako su za taj klub navijali od malena, ali stoji činjenica da su Sunove radne stranice bile predmet žudnje mnogih informatičara u prošlom stoljeću, tako da mu možemo vjerovati na riječ. :-)

Što će Ian napraviti u Sun-u i kakva će biti nova strategija to ćemo još vidjeti. Da li je Sun odigrao ovaj potez samo zbog toga da pridobije simpatije open source zajednice ili će Ian stvarno igrati jednu od glavnih uloga? Dosadašnji veliki transferi open source developera obično bi izazvali pažnju, ali poslije toga bi zavladalo zatišje. Daniel Robbins je tako pristupio Microsoftu, a godinu dana kasnije ga napustio jer due to frustrations that he was unable to fully utilize his technical skills in this position.



Komentari

20. ožujka 2007. 21:06

Eh, i ja sam satima sjedio u "holu" FER-a čekajući na red da zasjednem pred neki Sparcstation, tamo sredinom 90tih, bojeći se da dečki ne skuže kako sam neferovac ;)