Sučelje i jezici

linkoviprogramiranjeweb

Coding Horror pita da li su web sučelja dovoljno dobra i nudi primjer. Njegov je zaključak da su web sučelja dovoljna za većinu zadataka. U postu ima link na klasični Joelov post How Microsoft Lost the API War, ali i na poduži tekst Brucea Eckela Hybridizing Java u kojem lamentira o tome kako je Java propustila svoju šansu i kako je Flex prava stvar. Da je Bruce na Flexu možemo vidjeti iz tutoriala i eSeminara.

Izgleda da se spremaju službeni driveri koji će povezati Python, Django i IBM baze (DB2, IDS...). Za one koje ne zanima navedeno samo da spomenem da su kategorije Ruby i Ruby On Rails najbrojnije na blogu koji se zove Zen and the Art of Ruby Programming. Ali Antonio osjeća i neodoljiv zov Haskella. On kaže: Haskell is an easy to learn language if you’re a mathematician. Ja baš nisam neki matematičar pa mi valjda zbog toga Haskell nije baš sjeo. Na The Computer Language Shootout Benchmarks-u i Haskell i Eiffel (spomenut u prošlom postu) su u samom vrhu. Iznenađuje me vrlo dobar rezultat Free Pascala.

Dare Obasanjo pretpostavlja da se Amazonu isplati S3 servis zato jer je taj bandwidth već ionako platio zahvaljujući 95th-percentile metodi.

Web Design Inspiration na flickru.

Nešto više od 10 savjeta za učenje novog programskog jezika.

Djangoljupci, ukoliko vam je promaklo pogledajte popis Django tutoriala i Django snippets.



Komentari

18. ožujka 2007. 10:35

Uvijek je Microsoft nesto izgubio, uvijek "samo sto nije propao" i tako dalje, i tako blize! Koliko samo gluposti moze nadrobiti taj homic Joel Spolsky, pa to zbiljanije normalno! Mrzitelji Microsofta, shvatite vec jednom:

1) Microsoft nije izgubio nista; 2) Microsoft je najmocnija, najbolja i najinovativnija softverska firma u povijesti covjecanstva; 3) MIcrosoftovi proizvodi su, u odnosu na LOJALNU konkurenciju obicno najjeftiniji na trzistu (usporedimo npr. cijenu Oracle baze podataka i SQL servera), pa je zbog toga MIcrosoft najveci motor cjelokupne softverske industrije, i najzasluznija firma u povijesti covjecanstva za to sto citav svijet danas moze korisiti kvalitetan softver, lakse i bolje; 4) S druge strane, NELOJALNA konkurencija u vidu raznih open-source komunistickih rusitelja civilizacije nikada nista inovativno nije izmislila, uvijek samo kopi-pejstaju ranija uspjesna rjesenja i kao takvi nimalo ne doprinose napretku softverske industrije i boljitku covjecanstva. Jednom kad to shvatite, na pravom ste putu da postanete istinski developeri, koji CIJENE svoj posao i smatraju da nihov rad IMA SVOJU CIJENU koja nikako ne moze biti nula kuna. Pa time, niti ne ocekuju ili nedaj boze ZAHTIJEVAJU (kao neki drugi glupani) da softver bude "free".

18. ožujka 2007. 10:47

Eh da, zaboravila sam te pitati: je li moj blog jos uvijek najpopularniji link na Skrati.Net-u? ;)

18. ožujka 2007. 19:50

Math Baby, kada te covjek ovako cita sve mu dodje da se zapita imas li istetoviran MS logo odmah iznad dupeta ... Brijem da bi to bio jedini dobar MS proizvod koji bih volio (is)koristiti :) But then again, trebao bi procitati neki manual i registrirati se online te dati lijevi bubreg samo da ti vidim ribicu. A onda sigurno ima tri do cetiri wizarda koji bi mi objasnjavali da imam penis i da taj penis treba imati isto "plug n play" logo istetoviran na sebi da bi bio siguran da cemo uopce moci imati snosaj.

Nakon toga bi eventualno poceli nesto konkretnije raditi, ali ti bi se zbrejkala jer nisi dizajnirana za penis veci od 80%-og kapaciteta svoje vagine i nisi skalabilna. Oci bi ti poplavile sto je ekvivalent plavom ekranu smrti - onda bi me uputila na alternativni ulaz sto mi se niti malo ne bi svidjelo ali bi mi ga dala jeftinije ako ti pokazem X-icu ...

Nakon nekog vremena bih se navikao sluziti tim okljastrenim alternativnim ulazom koji iako nezgodan greskom "programera" moze primiti cijeli penis - unatoc tome sto za to nije dizajniran. Na kraju krajeva bi se uzeli i tada bih ja svojevoljno pristao na (god forbid) smanjenje penisa samo da budemo kompatibilni. I zivjeli bi sretno do kraja nasih zivota ...

Ah taj Microsoft :)

18. ožujka 2007. 21:47

math_boy, drago mi je da te moji postovi inspiriraju za pisanje pubertetski stilizirane proze. Znas, ovakav nacin obicno rabe pubertetlije kad se zaljube u neku curu iz razreda, ali ne znaju boljeg nacina da joj to daju do znanja.

Uglavnom, hvala ti sto si zaljubljen u mene - ja tako volim kad se decki zaljubljuju u mene! :)

Ali nazalost, zasad te moram odbiti jer vidim da jos uvijek zivis u linux-svijetu u kojem je citanje debelih manuala nuznost. A za moju "ribicu" (bas kao i za superiorni Microsoftov softver) nije ti potrebno citanje manuala. Dovoljna je tek prirodnost i intuitivnost, toliko svojstvena dobrim jebacima! ;)

19. ožujka 2007. 12:22

Eeeerrrr... je spominjao zaljubljenost!?!

20. ožujka 2007. 12:08

ovj math_baby treba zabraniti komentiranje...

to je bar moje misljenje...

20. ožujka 2007. 16:10

zabraniti mi komentiranje? Bezveze, pa to smo vec imali!