Male ideje za web tekst editor

aplikacijelude ideje

Tipkam tako nešto u Google Docsu i padne mi na pamet kako bi bilo dobro da ima onfly generiranje sadržaja prema unesenim naslovima i ostalim elementima i da taj sadržaj pliva sa strane, ali da se može i smanjiti. Nešto slično kao što ima DokuWiki. Za brže snalaženje u dužim dokumentima. Hm...a kad su tu već naslovi zašto oni ne bi imali folding kao što to imaju razni editori za programiranje + opcija za sakrivanje pojedinih naslova tako da vam zafoldani naslovi ne zauzimaju prostor u slučaju da vam ne treba. Takva mogućnost bila bi idealna za WYSIWYM editore kao što je WYMeditor. Taj WYMeditor mi se dopao, ali nisam baš zadovoljan kako napreduje razvoj, previše je dječjih bugova i upotrebljiv je samo za one s jačim živcima.

Google Docs ima revizije koje zapravo označavaju svako spremanje dokumenta. Meni to ne odgovara jer imam urođenu manu da svako malo stisnem Ctrl+S i sačuvam napisano od nepredviđenih događaja. Bilo bi bolje kad bi osim tih redovnih spremanja (tu uključujem i auto-save) postojalo i spremanje revizije na zahtjev. Isto kao što kod pisanja koda svako malo okinem spremanje, ali commit u source control ide samo kad je zaokružena neka cjelina ili kad je riječ o prijelomnom spremanju.

Tipkovničke kratice ubrzavaju rad prilikom tipkanja, samo što ih je uvijek problem naučiti i popamtiti jer njihov popis i značenje nije lako dostupan. Bilo bi zgodno kad bi jedan od najuočljivijih buttona na toolbaru pozivao njihov popis. Ne treba izmišljati toplu vodu, za kratice treba odabrati neki od postojećih standarda, a još bi zgodnije bilo kad bi one bile konfigurabilne. Idealno je kad možete tipkati i uređivati tekst bez posezanja za mišem.

Za online tipkanja jedno vrijeme sam upotrebljavao DokuWiki koji je jedan od najboljih wikija, tj. imao je skoro sve što mi je bilo potrebno. Nije imao WYSIWYG editor, ali to nisam ni tražio od njega jer nisam želio hrvanje s tim mušičavim zvjerkama. Ali tijekom vremena (svi starimo) postalo mi je nezgodno upotrebljavati wiki sintaksu, znakovi koji se upotrebljavaju za označavanje otežavaju i pisanje (da li je podebljano ** ili '' ili _?!) i čitanje.

Mali sažetak...wiki sa svojim mogućnostima je vrlo zgodan, ali bi bilo dobro kad bi imali neki dobar rich text editor (ispeglani WYMeditor sa svime što sam naveo) pa ne bi bilo potrebe da se korisnik muči s wiki sintaksom. Zapravo wiki sintaksa mi nije potrebna, bolje je koristiti xhtml. Podaci bi se spremali uz pomoć nekog version controla koji bi se brinuo o revizijama. WYSIWYM način rada omogučio bi lakšu analizu i pretraživanje unesenog materija. Semantički wiki za semantički web. Eto ako znate nekog developera koji bi silno želio nešto raditi, ima puno slobodnog vremena, a nema ideju...pošaljite mu ovaj tekst. :-)



Komentari

21. srpnja 2007. 18:03

Meni se dopada kad sintaksa -- ili kratice -- piše sa strane u preglednoj listi, kao što ima Markup . Uzgred, je meni osobno jedan od dražih načina formatiranja teksta.

22. srpnja 2007. 09:57

Koliko vidim Markdown ima dosta sličnosti s raznim wiki sintaksama. Ne dopada mi se njegov setext-style za naslove, ali koliko vidim skoro svaka stvar se može napisati na rezličite načine.