Poslovni plan

vizije

Interview s Paulom Grahamom ste možda već i pročitali, a meni je najviše zapeo za oko ovaj dio:


What I tell founders is not to sweat the business model too much at first. The most important task at first is to build something people want. If you don’t do that, it won’t matter how clever your business model is.

Of course you have to have a business model eventually. But experience so far suggests that figuring out how to make money from something popular is a lot easier than making something popular.



Komentari

4. rujna 2006. 07:45

Zanimljivo je pročitati komentare na intervju, a posebno je zanimljiv onaj pod pseudonimom .

Problem je u Paulovoj rečenici: "If you don’t [build something people want], it won’t matter how clever your business model is." Međutim, poslovni model i potražnja za proizvodom/uslugom nisu odvojene stvari, to su dijelovi iste stvari. Ili točnije rečeno, razina ponude i potražnje predstavljaju ključan tio poslovnog modela.

4. rujna 2006. 19:58

Evo zanimljivih komentara vezanih uz Paulov intervju, koje vrijedi pročitati.

5. rujna 2006. 01:00

Ovaj prvi je izgleda mlad i bijesan a komentar je dovoljan da ga ne shvatim ozbiljno.

Poboldani citat sam stavio zbog activeCollaba, Iliji su neki zamjerali kako nema poslovni plan, a on se usredotočio na izradu aplikacije. Kad se cijela stvar uhoda onda će moći napraviti bolji poslovni plan jer će vidjeti u kojem smjeru cijela stvar ide...

5. rujna 2006. 01:54

Mislim da je poanta u tome što Paul stavlja naglasak na "what people want". A stvar je u tome što ljudi .

A što se activeCollaba tiče, tu se slažemo; to je open source aplikacija, i tu ni nema mjesta nekakvom business planu. Jedino što Ilija (ali i bilo tko drugi) može iskoristiti ac kao temelj nekakvog komercijalnog hostanog servisa u stilu Basecampa.

5. rujna 2006. 19:39

Je u pravu si s tim trebovanjem.

Što se tiče activeCollaba ne slažem se s tobom da tu nema mjesta za poslovni plan, a zacijelo se ni Ilija neće složiti. Čini mi se da on ima plan, samo možda nije detaljno razrađen. Ako je nešto open source ne znači da na tome ne možeš zarađivati novac. Pogledaj što piše ispod http://www.sugarcrm.com/crm/ logotipa: Commercial Open Source.

7. rujna 2006. 21:51

Mislim da se nismo razmeli -- ono što sam htio reći jest da za samu open source aplikaciju nema mjesta business modelu. Za njeno korištenje ga itekako može biti.