Službeni početak vikenda

.hr webblogoviostale male stvari

Nije da mi je Švec omiljeni voditelj pa da je zbog njega ovaj naslov, mislio sam staviti kraj radnog tjedna, ali to ne vrijedi za mene pa sam onda ipak odabrao primjereniji naslov posta. Kad sam se već dotaknuo 101 Radija...šteta je što oni nisu malo više u tijeku s modernim medijskim zbivanjima pa da slušanost prošire na nove medije i na puno veći prostor. Već sam pisao nešto o tome, a danas, odem na njihove stranice i pomislih kako bi si barem rss feedove mogli posložiti.

2.0

Svi sve znate. Moram priznati da mi je stari 2.0 bio pregledniji, sad mi je sadržaj preraspršen, a izblijedjele boje traže dodatno naprezanje. Preslaba siva boja teksta i preblaga pastelna zelena. Naslovi trebaju biti jasno vidljivi, npr. nije rijedak slučaj, kod nekih stranih stranica, da naslovi zauzimaju centimetražu prostora kao i ostatak teksta. Hr.Digg, slična stvar, previše prostora za premalo sadržaja. Prazninu bi mogli popuniti opisi, ali ih sada uglavnom nema. I čini mi se da bi trebalo malo poraditi na tom algoritmu za prikaz jer nema smisla da se postovi probiju na vrh kada je već upitna njihova funkcionalnost (to je bila neizrečena zamjerka i starom Hr.Diggu). Hr.FotoDigg bi mogao biti dobra stvar ukoliko se ne pretvori u nekakvu mutaciju forvarduše. Social Bookmarks, zgodno, ali već koristim dvojac bez kormilara i ovdje bih se zadovoljio ulogom lurkera.

Uređivanje sadržaja nije baš najintuitivnije, tj. ono što sam uspio probati, kliknem na Moj profil, dobijem listu korisnika, kliknem na Bookmarks dobijem listu korisnika...izgleda da još ima buhica, ili se sve slomilo na meni?!

Ukoliko Borja želi da ovaj projekt doživi uspjeh (a sigurno to želi) onda bi trebao malo poraditi na tome da posjetitelj, kad dođe na stranice, dobije jasnu sliku onoga štu mu se tamo nudi i kako može brzo doći do toga. Onima koji su upoznati s đinđama koje 2.0 nudi sve je jasno, ali ostali bi mogli biti dovoljno zbunjeni da odbiju ponudu za 2.0 uslugama.

Oglašavanje po tagovima je ono najzanimljivije, korak bliže pametnijem oglašavanju...

Google Reader

I Google Reader se obnovio. Svi ga hvale, tvrde da je to sada konačno pravi rss reader. To najviše tvrde oni koji ga prije nisu koristili. Ja sam ga koristio zato jer je odgovarao mojem načinu čitanja. Ova nova kozmetika malo mi je neobična, ali čini mi se da mogu zadržati stare navike. Meni najviše nedostaju opcije za masovno označavanje postova pročitanim i mogućnost da neki feedovi automatski označavaju postove pročitanim ukoliko je prošlo definirano vremensko razdoblje od njegovog nastanka. Te mogućnosti bi mi pripomogle kod dužih offline razdoblja, i zbog njihovog nedostatka počeo sam koristiti Netvibes za manje važne feedove.

.hr boing boing

Titula .hr Boing Boing (ako iza Boing Boing stavljate ?, onda GOTO) ide ovom feedu. Dižu vam se fleke na koži od tolikih feedova? Evo onda normalne web stranice.

Ubuntu 6.10 Beta

U prijašnjim Ubuntu razdoboljima instaliravao sam i sve ono što dolazi prije beta inačice, ali izgleda da je znatiželjni crv u meni malo posustao i na najavu bete nije ni trepnuo. Čekam pravu inačicu. I još koji dan poslije toga.



Komentari

29. rujna 2006. 21:23

Hvala na primjedbama, probat ćemo doraditi dizajn na Vaš zahtjev. :)

30. rujna 2006. 12:48

Stari sam korisnik google readera i promjena me je iznenadila. ne znam reći da li je novi izgled bolji ili gori, to ću vidjeti nakon nekog vremena. trenutno mi se sviđa novi tree-structure pregled direktorija i labela, a fali mi stari način listanja sažetaka. pola stvari nisam ni čitao dalje, kada bi vidio sažetak. opcije koje ti tražiš su logične, ali mass-mark as read-marking imaš + a: mark all as read. Ima još zgodnih opcija na shortcutima koje nemaju svoj gumb. vjerojatno su htjeli dobiti na spartanizmu i jednostavnosti sučelja, ali zato napredni korisnici kukaju. mene više smeta što mi se neke pročitane vijesti znaju ponoviti nakon refresha. ali valjda će goglići i to popraviti.

2. listopada 2006. 08:04

meni je stari "google readera" bio smece nisam se uopce mogao snaci, pa sam se koristion www.bloglines.com, samo mi se u njega ne svida sto ne mogu pretrazivati stare postove (ili barem ja to nisam otkrio kako), sada ma OPML file eksortovao na "google readera" pame bas zanima da li su ista poboljsali jer mi se cini da jesu