Webote croblogeri i webmajstori

blogovidomaćephp

Goran mi je poslao zamolbu da malo skrenem pažnju na novi forum koji je otvorio, a koji bi se trebao baviti temama vezanim uz izradu, promociju, hostanje i sve ostalo vezano uz web aplikacije. Možda se pitate da li jedan takav forum ima smisla uz brdo ostalih foruma? Pa ima, jer .hr scena i nema odgovarajućih, kvalitetnih foruma kao što je gog ispravno dijagnosticirao na valjda jedinom kvalitetnom .hr forumu te vrste. Webmajstore je tijekom godina zameo vjetar, nema iskusnih korisnika ili se samo sporadično javljaju, ali početnička pitanja su oduvijek bila karakteristika tog foruma. To nije ništa negativno, dosta današnjih majstora je tamo učilo prve korake, našem webu definitivno je potreban takav forum, ali trebao bi biti puno bolje vođen od strane iskusnih moderatora koji bi na sebe preuzeli vođenje forma i odgovaranje na glavninu pitanja. Jasno mi je da ekipa koja stoji iza foruma nema ni snage ni vremena za to, pa bi najbolje bilo da takav forum preuzme neka od uglednijih škola koja drži tečajeve za razne web tehologije, kojoj bi takav kvalitetan forum za početnike bio odlična reklama za njihovu djelatnost.

Webote.com bi trebao biti nešto drugo, a što će od njega biti to ćemo vidjeti. Prvoga dana dobro je krenuo...

Na njemu sam prvi put doznao za jedno novo PHP okruženje: Qcodo. Fora s generiranjem koda meni nije previše privlačna, ali Qcodo spominjem zbog jednog zanimljivog članka iz dokumentacije: Code Generation vs. Metaprogramming. Zapravo članak je dobar u svojem prvom dijelu, a poslije postaje pomalo navijački. Za svaku tablicu u bazi generira se 8 (osam) datoteka, kod se mora regenerirati kod svake promjene u bazi, a to je upravo ono što ja želim izbjeći.

croBLOGeri.com u podnaslovu se nazivaju Hrvatskom Bloger zajednicom, a zapravo se radi o još jednoj alternativnoj naslovnici koja nije vezana za nijedan od domaćih blog servisa. Kao prilog tu je još i blog direktorij i forum. .hr blogeri dnevno produciraju toliko sadržaja da je par vijesti dnevno premalo da bi se ta scena kvalitetno pratila. Ne znam kakve ambicije imaju autori croBLOGERa, ali njihov prvi nastup pokazuje da trenutno nemaju daha za neku veću ulogu.



Komentari

2. kolovoza 2006. 22:26

Hvala na posvećenoj pažnji :)

3. kolovoza 2006. 06:58

Punp srece gog, bas sam se prije 2 dana mislio zasto nema neki takav forum kod nas...

"Za svaku tablicu u bazi generira se 8 (osam) datoteka, kod se mora regenerirati kod svake promjene u bazi, a to je upravo ono što ja želim izbjeći." -> ja nisam neki strucnjak ali ne znaci li to da je onda Qcode sporiji i od kornjace :-), stas e onda uopce i dobija na takav nacin, da li pod promjena se podrazumjeva bas svaki update u bazi

3. kolovoza 2006. 07:45

@misko: bio sam malo neprecizan, kod se mora regenerirati kod svake promjene modela podataka (npr. dodavanje ili brisanje polja u tablici, promjena imena...). Što se dobija na taj način? Dobiješ još jedan nepotreban sloj o kojem moraš brinuti. ;-) Meni se puno više dopada ActiveRecord pristup kojeg ima Ruby. Zapravo već 4 godine se okolo, po nekim stranicama, vrti moja primitivna inačica AR-a koja radi nad MySQL bazom.

Da li je Qcode sporiji i od kornjače? Najvjerojatnije nije, i na malom broju korisnika njegova brzina nije presudna, ali ako budeš imao navalu onda će biti problema. Dobro je, nakon što napraviš neku stranicu, napraviti neki stress-test da vidiš kako će se ponašati kad joj pristupi malo veća gomila.

3. kolovoza 2006. 08:28

Svojedobno sam malo isprobavao QCodo, i čak sam dobio jednu dosta funkcionalnu CRUD aplikaciju. No nakon toga su počele muke oko prilagodbe ispisa itd. Ukratko QCodo pomaže inicijalno, ali onda opet treba zasukati rukave i zakopati se u mast i mulj do ramena. (To uostalom vrijedi za sve frejmworke, od RoR-a do QCoda -- .)

A što se tiče ActiveRecorda, nedavno sam otkrio da ADOdb ima svoj ActiveRecord i načisto sam se preporodio.

3. kolovoza 2006. 14:43

Ista stvar s Qcodom ja sam ga josh prije 2 mjeseca isprobao, al onda su pocele muke s hrv znakovima i slicnim glupostima tako da odustao od daljnjeg pracenja tog fwka, nego jel vidio ko bindows? (na google za datalje)

4. kolovoza 2006. 12:22

Bindows sam otkrio još prije 5-6 godina, dok je bio u teškoj beti, ali mi nikad nije ozbiljnije zatrebao. Na njemu inače radi ekipa s , čije uratke redovno koristim.

Ajoj, s ovakvim postovima ispada da valjda nema kaj nisam probao, bar kad je riječ o PHP-u i Javascriptu... 8)