Nightmarehost

web

Prošli mjesec sam tražio mjesto gdje ću iznajmiti dedicated server i jedna od osnovnih stvari na koje sam pazio je gdje je smješten data centar. Ako se isti nalazi u Kaliforniji, Floridi ili Teksasu to je za mene siguran znak za njegovo izbjegavanje. Ista stvar je i s ostalom hosting ponudom, najprije provjerite gdje se nalaze serveri.

DreamHost je zadnja tri tjedna imao strašnu havariju za što su najvećim dijelom krivi problemi s napajanjem. Ništa čudno za Kaliforniju (L.A.) i ovo godišnje doba. Ono što je u DreamHost slučaju vrlo pohvalno je njihov blog, na kojem je opisana cijela situacija i preuzeta je odgovornost za vlastite pogreške: Anatomy of a(n ongoing) Disaster.. Takav pošteni odnos ima vrlo dobar odjek među korisnicima (pogledajte komentare) koji, najviše zbog toga, neće na brzinu pokupiti stvari i otići kod drugog hostera.

Imaju li domaći hosteri poslovne blogove? Da li je i njihova praksa slična ovoj ukoliko dođe do neke havarije? Nisam baš primjetio. Primjetio sam samo lošu praksu prebacivanja odgovornosti na nešto ili nekoga drugoga, što nije ni čudno, izmicanje od odgovornosti je nacionalni sport u čemu prednjače političari i upravitelji velikih poduzeća.

Kad smo već kod hostinga...HostingFu je zanimljiv blog kojeg najbolje opisuje podnaslov A software developer's journal of web hosting. BudgetDedicated ima povoljnu ponudu VPS-ova i potpuno neobvezujući trial od 7 dana. VPS je vrlo dobra alternativa kad vam je shared hosting organičavajući, a dedicated server još preskup. Ono što se meni ne dopada kod većine VPS-ova je relativno malo uključenog prometa u osnovnu cijenu. BudgetDedicated daje Free Data Traffic ovisno o iznosu (npr. iznad 35€ daje 50GB). Za rezervni server, blog ili za hostanje hrpe korisničkih stranica, koje posjećuju samo oni i vi, više nego dovoljno...



Komentari

3. kolovoza 2006. 09:57

Ja imam jedan mali VPS na rimuhosting.com i za sada sam zadovoljan - na upite odgovaraju odmah, jave se sami mejlom kad skuze nesto sumnjivo. Nije bas da sam puno drugih takvih hostinga pa moj prijedlog treba uzeti sa malo skepse, ali meni je trenutno OK :)