Blog.hr

VistaDB


Netko je jednom podijelio programe na one koji koriste neku bazu podataka i one koji ne koriste. Pri tome je napomenuto da su oni prvi u velikoj većini. Svakom programu je potrebna mogućnost da sprema podatke. Nekad je bilo uobičajeno da svako radi neku svoju kvazi bazu, ali dana se ljudi uglavnom odlučuju na već postojeće baze. Pod Windowsima se udomaćio MSDE, pa ukoliko ste sretne ruke može vam se dogoditi da nakon instalacije nekoliko programa imate preko nekoliko njegovih instanci na računalu, a svaka instanca će vam uzeti oko 80MB prostora na disku. Sql Server 2005 Express Edition će nastaviti s tom praksom...

A vama treba mala baza, po mogućnosti da se može samo iskopirati, bez instalacije, navukli ste se na SQL pa ne dolaze u obzir stara xBase rješenja. Imate SQLite, ali vi u open source ne vjerujete. I što vam onda preostaje? Možda VistaDB? Sprema do 4GB podataka u 64.000 tablica, ima footprint od 500KB, spominje se velika brzina, različiti tipovi podataka, okidači, relacije i ostala ekipa. Postoji ADO.NET provider za .NET okruženje (1.1, 2.0), OLE DB provider, COM objekti, možete koristiti i VCL komponente. Podržan je SQL-92 za upravljanje podacima, a VistaDB se može koristiti i kao server engine. Sa njihovih stranica možete skinuti i Data Migration Wizard koji služi za migriranje drugih baza (Access, Clipper, dBASE, FoxPro, InterBase, Oracle, Paradox, Sql Server) na VistaDB. Ako uz svoju aplikaciju distribuirate VistaDB ne morate ništa dodatno plaćati. Ako vas još nešto zanima pogledajte FAQ.

Možda ste zbunjeni nazivom, ali VistaDB nema ništa zajedničko s novim operativnim sustavom iz Redmonda. Osim što će se moći vrtjeti na njemu.

Jedan od razloga za ovaj post je i njihova velikodušna ponuda svim blogerima koji u svojem postu spomenu zadnju VistaDB 2.1 inačicu. Vaš blog bi trebao imati fokus na .NET tehnologiju.

Najavljena je i podrška za Mono u 3.0 inačici, ali ona će se pojaviti navjerojatnije tek iduće godine.