Linux za početnike

aplikacijeblogovilinuxposlužiteljitehnika narodu

Linux za početnike

LinuxBasics.org je vrlo dobra stranica namijenjena onima koji tek počinju upoznavati čudesni svijet Linuxa. Za početnike je instalacija obično frustrirajuće iskustvo koje mogu izbjeći koristeći virtualno računalo: LBox. Nedavno je započeo i drugi tečaj koji je potpuno slobodno dostupan svim zainteresiranim učenicima. Prije upotrebe uključiti male, sive moždane stanice. :-)

Postfix

Sigurnost i brzina su pomogli Postfixu da postane popularna alternativa Sendmailu. Naravno, okorjeli Sendmail majstori nikako se ne mogu odvojiti od kriptičnih konfiguracijskih datoteka koje su njima savršeno razumljive. Linux Journal donosi 5. poglavlje iz knjige o Postfixu Anatomy of Postfix iz kojeg možete doznati osnovne stvari. Ja se nikada nisam usudio upustiti u Sendmail avanturu (zapravo nisam imao ni pravi razlog za to), ali nedavno sam služio Postfix virtualni mailhosting vrlo brzo, bez ikakvih problema ,uz pomoć jednog od brojnih vodiča koji su dostupni širom Interneta i pokrivaju skoro sve situacije u kojima se možete naći vi i Postfix.

Greylisting

Greylisting može, s korisničke strane, biti gnjavaža (prvi mail ne stiže u istom trenu od pošiljatelja do primatelja), ali jednostavan trik rješava vas 95% (a možda i više) spama. Barem je to bio slučaj s gore spomenutim poslužiteljem. U kombinaciji s nekim od standardnih ubojica spama uskoro će vaši susreti sa spamom biti samo sporadični...

Planet Linux.hr

Planet Linux.hr je još jedan domaći sakupljač blogova koji baš i nije eksponiran u blogosferi pa ga zbog toga i spominjem. Šteta je što neka od poznatih imena s liste ne pišu malo češće, pa se sakupljanje svodi na nekoliko strastvenih tipkaroša. ;-)



Komentari

24. studenoga 2006. 01:33

prigovor na planet linux.hr - nema pozadinsku farbu... oslanja se na userovu difoltnu, a neki za difolt imaju plavu/zutu ili neku drugu 'pastelnu' boju da primjete takve stvari (ili da chekiraju jel neki gif/png transparentan) - so, meni to ruzno izgleda... ostatak je na prvo oko tip-top, kao sto to obicno biva u tim vasim zajednicama (one koje na blogu promoviras ti i tebi slicni ;o) )