Muke po Asusu

linuxočvrsje

Asus je kod većine domaćih kupaca očvrsja the Name. Kužiš ono, imam Asusa, čoveče. U vrijeme kada sam dilao računala, u svojem malom dućanu iza čoška, nikada kupcima nisam preporučao Asus jer sam smatrao da je kod njega omjer cijene i dobivenog dosta nepovoljan. Na servisu sam s Asusom uglavnom imao negativna iskustva, ali to je i normalno jer ljudi na servis donose stvari koje ne rade. ;-)

Ovih dana sam se dvoumio između kupnje elagantnog, rabljenog Mac laptopa ili nadogradnje svojeg stolnog računala. Odlučio sam se za nadogradnju. Nakon kratke analize AM2 ploča kod nekoliko naših trgovaca odlučio sam se za jednu Asus ploču. Ploča je imala sve što mi treba, a cijena je bila prihvatljiva. Najprije sam zapeo na memoriji, ploča se nije baš najbolje slagala s Kingmaxom. Kako kod kuće nisam imao takav tip memorije, a nije mi se dalo gnjaviti s posuđivanjem, odnio sam računalo na servis. Nakon tjedan dana računalo se vratilo doma i krenuo sam instalirati OS-ove po njemu. XP se bunio, nije mogao napraviti shutdown. To sam zanemario i krenuo instalirati Ubuntu 6.10 Beta (rekao sam da neću instalirati tu betu, ali okolnosti su joj išle na ruku) amd64 inačicu. Bezuspješno, umjesto podizanja gledala me samo mračna tama (s monitora). Rekoh sebi kako onda neću betu i instalirao sam običnu 6.06.1 inačicu. Instalacija je završila, ali prvo podizanje je izazvalo kernel panic koji je u prolazu doviknuo u čemu je problem. Vratio sam se instalaciji bete i rekoh grubu noapic. Ovaj put je sve prošlo bez problema.

Izgleda da se Asusu dogodila serija problematičnih BIOS-aa na novim pločama, a oni s malo starijim pločama su se usrećili s nadogradnjom BIOS-a. Nekada sam i ja odmah radio upgrade čim se pojavio BIOS za moju matičnu, ali iskustvo me naučilo da ne diram ono što radi. :-)

Neki biseri predlažu skidanje neslužbenog BIOS-a s nekakve ružne web stranice. Na to bi pristao tek u slučaju najvećeg očaja.

Ovakvi problemi nisu svojstveni samo Asusu, oni se događaju i drugim proizvođačima. Način i dinamika proizvodnje su takvi da se problemi uzimaju pod normalno. Ali čak i ako kupite razvikani proizvod, koji je nekoliko puta skuplji od konkurencije, ne možete biti sigurni da nećete imati ovakvih problema. Samo što je u tom slučaju ukus u ustima još gorči. Kum je svojevremeno kupio razvikanu i skupu Abit ploču, koja je također imala grešku u BIOS-u, kod trgovca ju je mijenjao najmanje 3 puta do trenutka kada je konačno izgubio živce i kupio dva puta jeftiniju i pouzdaniju ploču istih karakteristika.

Kod računalnih komponenti ne vrijedi ona nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftino. Prije bi se moglo reći da nemam dovoljno živaca da bih kupovao skupe komponente. Nekako čovjek lakše prihvati gnjavažu s komponentama koje je platio par sto kuna nego krah s komponenom vrijednom nekoliko tisuća kuna. To pravilo ne vrijedi za one koji osjećaju navalu adrenalina svaki put kad dodirnu odvratno skupu komponentu s koje se još uvijek cijedi miris proizvodne hale, a u mislima već razrađuju najbolju taktiku kako iz nje izvući daleko više nego od onoga što je navedeno u specifikaciji...



Komentari

15. listopada 2006. 12:16

Hm, izgleda da ASUS ima konstantih problema sa BIOS-om. Pre nekih pola godine kupio sam P5WD2-E (tada jedna od najbolje opremeljenih ploča u ponudi). Na svim testovima su rekli da je ploča odlična, bogata i stabilna, ali da se maximalne performanse mogu izvući tek nakon što se updateuje BIOS. Pošto mi je bitnija stabilnost od performansi, a ploča mi nije pravila nikakve probleme nisam ništa čačkao :)

15. listopada 2006. 13:05

Za mene također vrijedi prva rečenica iz tvog posta ;-) Ali, osim Asusa, u dobitnu kombinaciju uključujem i Intelove chipsete. Po mom iskustvu, sa intelovim chipsetima je mnogo manje problema nego sa ostalima (sis, via, kajjaznam kojih još ima). Barem na Asusovim pločama mi se čini da je tako - dosad sam imao P2B te P4P800 s kojima nisam imao nikakvih problema, te neku također asusovu X-nešto sa SISovim chipsetom na kojoj mi je zvuk (integrirani) loše radio, klala se sa nvidiinom grafičkom, itd... bilo je sr***.

Kad pričaš o matičnima, mislim da i chipset (tj proizvođača istog) i ploču treba uzeti u igru; uostalom, sama ploča je komad plastike na koju su nakeljeni ostali dijelovi ;-)

15. listopada 2006. 13:46

Asus je nekad davno bio ime: dok se vecini nije prosvijetlilo da uz lose BIOS-ove i relativno visoku cijenu dobiju komponente koje jednostavno ne traju (vidjeti probleme npr. sa curecim kondenzatorima na maticnima). Osobno mi danas ne bi palo na pamet kupiti Asus -- za maticne je tu MSI, za laptope Dell/Lenovo/Toshiba... itd.

15. listopada 2006. 14:34

@Senko: Ja sam imao probleme s nekompatibilnošću Asus matičnih ploča i njihovih grafičkih kartica. Druge grafičke kartice su radile na njima, ali Asusove ne. Glede chipseta, pa on je obično jedna od polaznih točaka kod odabira...

@kreator: nisam imao iskustva s MSI-em, najviše sam koristio Epox, Gigabyte.

15. listopada 2006. 16:46

@Kreator: Sto se tice laptopa, ASUS ima dugogodisnja iskustva jer radi prijenosnike za Apple i Sony, a vlastiti brand takoder odlicno prolazi na svim mogucim recenzijama i trgovci su vrlo zadovoljni njihovim prijenosnicima. Nedavno sam kontaktirao covjeka u nabavi iz Linksa (dvoumio sam se izmedu HP-a i ASUS-a) i oni su vrlo zadovoljni, skoro bez vraenog primjerka. Isto je potvrdio i covjek iz PcBorga. Sto se tice servisa, kazu da imaju jedan od najboljih servisa (MSan grupa). Moja iskustva s ASUS-om su pozitivna, nikad problema s njim (neke komponente guraju i desetu godinu :) I tako, ovisno sto uzimas od njih; znam da su im graficke kartice bila skart do unazad par godina...

16. listopada 2006. 08:35

Ja sam prije 4,5 godine kupio racunalo sa ASUS plocom, do sada sve mi to radi bez problema, najvise mi se svida u mojoj ploci sto kada kada palim racunalo imam zvucne poruke tipa "PC is booting the operating system", ako imam neki problem onda mi javi i koji je problem tipa "No VGA install" sto mi je bila velika pomoc kada mi neke kompnenete nisu valjale, kada budem kupovao iduci kompjuter opet bih tio uzeti neku plocu koja tako na engleskom javlja kada koji dio nevalja, da li tko zna kako se zove ta mogucnost