Blog.hr

Novi novi web klinci


Prije dva-tri mjeseca napravio sam test za kandidate za radno mjesto ASP.NET developera. Test se sastojao od teorijskog dijela, prepoznavanja koda u različitim programskim jezicima, nekoliko programerskih problema čije rješenje je trebalo napisati u pseudokodu ili u bilo kojem programskim jeziku, te nekoliko manjih database problema koji su tražili pisanje sql upita. Problemski zadaci bili su odraz svakodnevnih situacija s kojima bi se sreli na tom radnom mjestu, prepoznavanje programskih jezika služilo je da se diskreditiraju foliranti koji su u CV-u napisali da znaju sve i još jedan programski jezik, a teorijski dio je testirao znanje na razini prepoznavanja (povijest informatike, malkice opće kulture, trendovi i opći pojmovi u modernom programiranju). Programerski i sql zadaci nosili su glavninu bodova pa je taj teorijski dio nije bio od velike važnosti. Ispit se rješavao na papiru pa se i na osnovi rukopisa te načina rješavanja zadataka mogao nadopuniti opći dojam o kandidatima.

Pokazalo se da su bodovi iz teorijskog dijela proporcionalni bodovima osvojenim na konkretnim zadacima. Oni koji su osvojili nekoliko mršavih bodova iz teorije nisu briljirali ni na ostalim zadacima, a uglavnom nisu znali ni jednostavan sql upit napisati iz glave. Ali toerijski dio razotkrio je sve one koji su u CV-u napisali da prate zbivanja na informatičkoj sceni. Ajax je podigao puno bure prošle godine, čak i ako ste malo vezani uz razvoj web aplikacija (a ASP.NET developeri bi to trebali biti) morali ste čuti za njega. U testu se nije tražilo navođenje definicije već je trebalo između nekoliko ponuđenih definicija odabrati pravu. Jedan, jedini kandidat (bilo ih je 20-30) znao je ili uspio pogoditi što je to Ajax.

Svega jedan ili dva kandidata uspjeli su povezati Billa Gatesa s nazivom jedne od njegovih najpoznatijih knjiga. Ironija sudbine bila je u tome što je to uspio napraviti jedan developer koji se do tada uglavnom bavio open source tehnologijama. Neki kandidati nisu uspjeli povezati ni .NET i njegovu definiciju. Dosta je i onih 'čuo sam da je posao programera dobro plaćen pa sam odlučio to postati'. Samo za to nije dovoljan slabašan tečaj u učilištu koje čak i ne plaća svoje predavače...

Osnovni problem s novim web developerima koji koriste Microsoft tehnologiju (tj. uglavnom oni koji koriste samo VisualStudio) je taj što oni nemaju osnovna znanja o razvoju web aplikacija i o tehnologijama koje se koriste za njihovu izradu. VS nije podržavao standarde (horror od (x)html koda), a tek VS 2005 donosi master page i mogućnost jednostanije izrade/ubacivanja dijelova koji se ponavljaju na više od jedne stranice. Prosječan korisnik VS-a ne koristi CSS već izgled stranica oblikuje kliktajući po postavkama. O nekakvog odvajanju HTML, CSS, JavaScript i serverskog dijela koda uglavnom nema ni govora. Ali o tim novim 'web amaterima' i o stvarima koje muče i rijetke domaće web profiće možete više saznati na www.quirksmode.org stranicama u tekstovima i komentarima: The New Amateurs i The New Amateurs 2.

P.S. Pretpostavljam da će netko pitati pa: spomenuti test iskristalizirao je 3 dobra kandidata koje sam i predložio poslodavcima, ali najvjerojatnije se nisu uspjeli dogovoriti oko plaće. Podatak od željenoj plaći nemam ni za jednog od kandidata koji su pristupili testu, ali bilo bi zanimljivo usporediti njihova potraživanja s onime što su pokazali.