Blog.hr

Slonovi i kikiriki


Oleg Maštruko je 'neprijatelj broj jedan' domaćih linuxaša zahvaljujući tome što vrlo rado iskorištava njihovu 'nevjerojatnu osjetljivost i emocionalnu nježnost'. Rat je započeo još davnih dana, a povremene čarke traju još i danas. Linuxaši 'po defaultu' Olega dočekuju 'na nož', ali nadam se da ponekad i razmisle o onome što on piše jer ponekad njegove kritike i podbadanja itekako imaju opravdanje.

Takav je slučaj s njegovom kolumnom u novom Bugu (Naivci vs. država, siječanj 2006., 12 str.) u kojoj se on osvrće na slučaj defacinga stranica Ureda za e-Hrvatsku. Taj slučaj je novinar Indexa dodatno napuhao, a glavna mu je zamjerka bila što na stranici nije bilo napomene da se stranice vrte pod PHP-Nuke-om (jedino što autori tog cms-a traže od onih koji ga koriste).

Ključno pitanje kojeg Oleg postavlja u kolumni je: 'zašto su linuxaši ovakav projekt radili besplatno?. e-Hrvatska je Vladin projekt za kojeg nekolicina dužnosnika prima plaću, zacijelo daleko veću nego što je imaju državni dužnosnici koji su prošli tjedan odradili tihi štrajk. To nisu stranice neprofitne udruge ili nekakvog humanitarnog projekta. Takav posao naplaćuje se po tržišnim cijenama. Hulkovci su najvjerojatnije taj posao odradili u najboljoj namjeri, ali svi znamo od kakvog je materijala napravljen put u pakao. Takvom praksom samo pripomažu izjednačavanju termina besplatno i open source.

Volontiranje za Vladu je greška broj jedan. To je obezvrijeđivanje vlastitog rada i vlastite struke. Na kraju će spomenuti Ured uzeti komercijalni cms domaćeg proizvođača, koji neće biti ništa bolji od PHP-Nuke-a, ali će ga platiti 199.999 kn, uz redovite troškove održavanja. Kad je grad Minhen svojedobno prelazio na SuSE Linux to nije napravio zbog toga što je SuSE bio besplatan. Ne, čak su u konačnici platili više nego što bi ih došlo Microsoft rješenje (Bill je bio spreman odobriti veliki rabat). Odlučili su drugi kriteriji. Te druge kriterije treba naglašavati prilikom promocije open source-a.

Odabir alata (PHP-Nuke) je greška broj dva. Već odavno je taj cms na glasu kao vrlo nesiguran. Siguran sam da bi skoro svaki sposobniji informatičar bio u stanju, u relativno kratkom roku, doći do podatka o nekom sigurnosnom propustu u Nuke-u i pronaći web stranice koje se vrte na nekoj starijoj inačici u kojoj ta rupa nije zakrpana. Svaki script kiddie zacijelo ima skriptu ili bota koji okolo traži Nuke s rupama.

Nenavođenje linka i neidentificiranje PHP-Nuke-a je greška broj tri.

Uskrsli Profil

Borja je izbjegao kupnju knjiga u Profil-u zbog restriktivne politike njihovih web stranica prema alternativnim preglednicima. Borja nije znao da te stranice nisu više 'IE only' i da se vrte na Joomli. Joomla je nasljednik (zapravo fork) Mamba i taj cms zacijelo je bolji izbor od Nukea. Kako se nove Profilove stranice uklapaju u gornju priču? Pogledajte malo izvođače. Dizajnerska firma je očito vrlo mlada (nisu još stigli napraviti ni vlastite stranice) i bez referenci pa nije isključeno da su taj posao obavili vrlo povoljno. Iza obrta koji je obavio instalaciju cms-a krije se jedan od aktivnijih linuxaša pa nije isključeno da je i on ponudio ponudu koja se ne odbija, a sve s ciljem promocije svete open source stvari.

Volio bih da me demantiraju i da kažu kako su uzeli lijepe pare.

Btw, dućan na spomenutim stranicama još je uvijek 'IE only'. Borja može biti miran i ne treba imati grižnju savjesti zato što je bojkotirao Profil.

A gdje su slonovi i kikiriki?

To vam je već pomalo jasno. Za kraj ću navesti jedan nevjerojatno lucidni komentar jednog kolege koji je progres bar isprogramirao na ovaj način:


if progres = ' '
progres = '# '
else if progres = '# '
progres = '## '
else if progres = '## '
progres = '### '

..itd...

U firmi je bio običaj da korisnicima pokazuju sobu ili sobe s programerima. 'Evo vidite ovdje su programeri', obično je glasila popratna rečenica voditelja razgledavanja. Kolega je, nakon jednog takvog terorističkog upada, u svojem komentaru sažeo kompleksnu problematiku podcijenjenih programera u samo dvije rečenice. 'Evo vidite, ovdje su slonovi. Oni rade za kikiriki.'

Čovjek je napustio programerske vode, a unatoč lošem kodu taj ga je komentar uzdigao u očima njegovih kolega. :-)

Zaključak

Dragi open source kolege (a i svi vi ostali), ne budite slonovi.

Linkovi

Indexov članak
HULKova reakcija