1,2,3 nepismeni, ima nas još…

itmediji

Negdje sam već prije pročitao o dnevniku Gorana Milića i njegovoj praksi da pojedini prilozi izgledaju previše sponzorski. Večeras sam se uvjerio u to. Nakon izjave premijera Sanadera o informatičkoj nepismenosti u Hrvata slijedio je prilog o KING-ICT-u, jednom od 29 testnih centara za ECDL u Hrvatskoj. Što to navedenu firmu izdvaja iz gomile? To da zahvaljujući uvjetima i jakom zaleđinom želi ubrati vrhnje? Ukoliko za sve zaposlene u državnim i javnim službama, koji rade s računalom, bude obavezan ECDL cerfitikat, ne bih se začudio da KING postane [ne]službeni dobavljač za sve iz tih službi. Izgleda da je čak i FINA, koja je poprilično ambiciozno i dosta prije od KING-a krenula u cijelu tu priču, preslaba za kraljevsku tvrtku.

Zašto Milić u svojem prilogu nije prikazao tvrtku Elit trade koja je bila prvi ECDL testni centar u Hrvatskoj, a čiji je osnutak zanimljiv za zemlju koja ima velik broj nezaposlenih?!

2001. godine osnovala ju je grupa nezaposlenih entuzijasta srednje životne dobi, s minimalnim šansama za ponovno zaposlenje, želeći se samozaposliti i profesionalizirati na području informacijskih tehnologija i edukacije.

KING-ov nasrtaj na ECDL je obeshrabrio nekolicinu manjih igrača koji su planirali postati ECDL testni centar, ali su odustali od toga procijenivši da su im šanse da privuku polaznike vrlo male. Izgleda da ni u KING-u nisu zadovoljni odazivom pa su inicirali jedan bezobrazno očiti product placement u središnji nedjeljni dnevnik.



Komentari

4. travnja 2006. 19:37

Mene to više ne čudi, zapravo da pravo kažem prihvatila sam da se to tako radi. I nije Goran Milić jedini, da se razumijemo. Za sve medije vrijedi da ako pročitaš ime firme - plaćeno je na neki način, ne treba imati iluzija da mediji bilo koga spominju samo zato što je u pitanju zanimljiva tema. Mene zapravo muči pitanje kako postići da Goran Milić u svojoj emisiji priča o mojoj firmi. Da mi je dokučiti što treba učiniti pa da i ja to učinim.. Jer to ne prodaju kao marketing, nema tarife po kojoj se to postiže - što je, naravno, zapravo glavni problem cijele priče.