e-mućke

.hr web

Gospodarstvo znanja je nova Vladina strategija. Zanimalo me što se može pročitati o tome na www.gospodarstvoznanja.hr. Dočekala me samo obična bijela stranica, index.html ima težinu od cijelih 0 bajtova. Pretpostavljajući kako Vlada ne želi bacati biserje pred svinje i kako pristup gospodarstvu znanja zahtijeva od posjetitelja da pokaže malo domišljatosti i mrvicu znanja, pokušao sam pronaći mistični sadržaj. Dodao sam na URL index.php i dobio sam...skromnu stranicu, baš kao što je i skromno znanje naše Vlade. Nekako se u meni budi skepsa glede te strategije.

Novosti stižu iz Ministarstva gospodarstva, predstavljaju niz programa za poticanje poduzetništva. Tijekom travnja ili svibnja obrtnicima će imati mogućnost osnivanje i registracije obrta putem Interneta. Živi bili pa vidjeli. Udarna vijest je najava portala Poslovni navigator (ne klikčite, nema tamo ništa). Prema najavi portal bi uglavnom pružao samo informacije uz dodatak "burze usluga". U redu, informacije su uvijek korisne, ali očekujem nešto više, očekujemo da možemo dio posla obaviti brže i efikasnije. Nekako mi se čini da bi se i taj navigator mogao utopiti u brdo sličnih portala koji su napravljeni uz Vladin blagoslov, malo se ažuriraju i onda svi zaborave na njih.

Portal priprema splitska tvrtka Micro grupa. Oni su već prije pripremili Vodič za investitore. Pretpostavljam da bi najavljeni Poslovni navigator trebao biti nešto slično tome. Sudeći po novostima u Press clippingu i taj projekt je malo izgubio dah. Budemo vidjeli što će donijeti PN, ali ne bih se začudio ako bi se pojavio klon postojećih stranica. Na stranicama ne vidim nekih konkretnih savjeta ili adresa, samo nekoliko općenitih informacija. Za ako mi je zapeo jedan podatak: stranicu dnevno posjećuje 112 osoba!!! Čini mi se da je to malo, premalo za stranicu tog profila. Prosječni .hr bloger ima dnevno nekoliko puta više posjeta, neki od njih bi pali u depresiju da imaju prosjek od 112 posjetitelja. Zašto sam opet skeptičan?

Glede zaboravljenih portala: e-Zbivanja su projekt Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i tamo bi se trebao nalaziti pregled različitih, uglavnom informacijsko-komunikacijskih zbivanja. Zaspali su u studenom prošle godine. A možda i prije.



Komentari

2. travnja 2006. 12:53

Ogromna boljka naše "e-strategije" - hrpa on-line projekata od kojih neki nikad ne zažive, a i oni koji zažive ili stagniraju, ili propadnu. Šteta, jer neke ideje su stvarno dobre. IMO, trebali bi ići malo polakše, ali makar ostvariti svaki od tih projekata. Ovako imamo hrpetinu ničega, a za tu hrpetinu ničega se daje dobra lova, i to iz džepova poreznih obveznika.

2. travnja 2006. 15:34

gospodarstvoznanja.hr je baziran cak na joomla enginu. Ajde, mozemo im dati + sto koriste OpenSource tehnologije :)

2. travnja 2006. 17:03

Gospodarstvo znanja je zapravo zamisao da oni 'koji znaju kako' uzmu od države novce za različite projekte (jer znaju kako uzeti te novce) - kao na primjer: za svoje sudjelovanje na sastancima, za 'programe' u kojima se razrađuju teze da nam je potrebno gospodarstvo znanja (naravno, bez suvišnih zašto, s još manje suvišnih "kako")... A mi kao glavno znanje moramo prihvatiti spoznaju da će još puno vode proteći ispod savskog mosta prije nego što doživimo da konačno netko kaže "car je gol" tj. prije nego shvatimo da naši dužnosnici misle da je glavno znanje: kako potrošiti novac ni na što. Mislite da je to slučajno? Hm.. prije sam mislila da je sve to rezultat njihove (ne)sposobnosti. To je bilo prije. Sad mislim da to nije slučajno i da je rezultat njihove sposobnosti.

2. travnja 2006. 23:23

@ ivoks: ne, treba im dati - a ne +. Rade lošu reklamu za Joomlu, a to što koriste OS ne znači da trebamo gledati drugačijim očima na njih. A ti bi i plaćenom ubojici dao plus samo zato što je svoj e-commerce 'Killing them softly" shop zavrtio na OS-u? ;-)

3. travnja 2006. 11:08

U vezi www.gospodarstvoznanja.hr...

Kao savjestan tester odlučio sam im javiti da imaju problem (jedini mail koji je naveden pod kontaktima je premijer@vlada.hr). Na moje čuđenje, odgovor je stigao vrlo brzo (čak dvije minute prije nego što sam ga poslao, ali to je druga priča). Kad ono, premijer mi odgovori na engleskom.

This is an automatically generated Delivery Status Notification Delivery to the following recipient failed permanently: premijer@vlada.hr Technical details of permanent failure: PERM_FAILURE: SMTP Error (state 9): 550 5.1.1 User unknown

Što i nije čudno. Jezični čistunci bi rekli da i nemamo premijera, nego predsjednika vlade. :)