Blog.hr

Tko to mrzi open source?


Korisnici i ljubitelji Microsoft programa trebali bi biti sretni zato što postoji open source. Uzlet open source operativnih sustava i pojedinih aplikacija ide i njima na ruku. Ključna riječ je konkurencija. Nakon sloma OS/2 sustava Microsoft nije imao ozbiljnije konkurencije i samo ga je potreba za novcem tjerala da što ćešće izbacuje nove proizvode. Važno je bilo samo da je novo, a kvaliteta je bila u drugom planu.

Popularnost Linuxa (BSD-ovi su previše samozatajni da bi mu bili konkurentni) natjerala je Microsoft da se više pozabavi kvalitativnim i sigurnosnim komponentama svojih proizvoda. Kad im se njihov monopolistički položaj pomalo počeo ljuljati bili su prisiljeni i na korekciju cijena. Cijena je oduvijek bila Microsoftovo oružje koje je bilo vrlo učinkovito protiv komercijalnih neprijatelja, uljuljkanih u svoj položaj, s visokim cijenama. Protiv open source programa nisu se mogli boriti na taj način. Nije da nisu pokušali, izmišljali su niži TCO, ali bilo im je jasno da moraju promijeniti taktiku.

Najbolja ilustracija svega toga je IE. Nakon što je osvojio više od 90% tržišta Microsoft je raspustio tim koji se bavio njegovim razvojem. Da Firefox ozbiljno nije počeo grickati dio po dio tržišnog kolača, Microsoft bi novu inačicu IE-a predstavio tek u Visti/Longhornu, ali najvjerojatnije ne bi donijela ništa novo niti napredno već bi se radilo samo o kozmetičkim “poboljšanjima”. Ovako su bili prisiljeni pokrenuti IE tim i započeti rad na novoj inačici. Pri tome nisu trebali izmišljati ništa novo niti inovativno već su samo kopirali sve one dobre stvari koje je imala konkurencija. Nedavno se pojavio i Internet Explorer Developer Toolbar. Radi se o jako korisnom proširenju s kojim je možete vrlo jednostavno analizirati neku web stranicu. Developeri nisu imali težak posao. Preslikali su Web developer toolbar, čak imaju i iste stavke u izborniku.

Zahvaljujući open source prijetnji Microsoft korisnici dobivaju dva nova opojna elementa: brzu reakciju i veću pažnju.

Brza reakcija najbolje se očituje u slučaju Ajaxa/Atlasa. Na početku godine Ajax nije ni postojao. Sve potrebne tehnologije postojale su godinama, ali nisu se masovnije koristile. Microsoft je predvidio podršku za XMLHttpRequest objekt tek za 2.1 inačicu ASP.NET okruženja. Ajax puknuo poput bombe, a Microsoft je iznenađujuće brzo reagirao pa će se Atlas (njihov naziv za ono što drugi nazivaju Ajax) pojaviti već u 2.0 inačici ASP.NET-a, najvjerojatnije kao posebno proširenje. Olakšavajuća okolnost je ta što je sva potrebna tehnologija već prisutna, samo ju je trebalo učiniti dostupnijom običnim developerima. One manijake koji Ajax implementiraju “ručno” Microsoft uspoređuje s nuklearnim fizičarima. ;-)

Microsft sluša više nego ikada, primjetili su njegovi korisnici. Naročito su se u to osvjedočili korisnici razvojnih alata. Microsoft je uvidio i važnost zajednice, pa je još više pažnje posvetio udrugama korisnika. Što mislite, na čijem je primjeru vidio kako zajednica može biti korisna?

Cijene padaju. Kada ste prije mogli kupiti alat tipa Visual Studio Express za samo 50$? Najjednostavnija inačica SQL servera je besplatna, a ima čak i GUI alate za administraciju što njegov prethodnik, MSDE nije imao. :-)

Microsoft ima svoje razloge da mrzi open source i da se bori protiv njega. Korisnik Microsoft programa nema pravo na to. Open source konkurencija tjera Microsoft da svoje proizvode učini boljima, pristupačnijima, više po mjeri korisnika. Više ćete koristi imate ako povremeno koketirate s open source rješenjima, i to jasno stavite do znanja Microsoftu, nego da ga grlato potpomažete i nosite njegovu zastavu na bojnom polju.

U vašem je interesu da dobijete što više za vaše novce. Ali nećete vi natjerati Microsoft na to. To može samo konkurencija.

P.S. Zbog integracije IE s operativnim sustavom nakon instalacije IE Developer Toolbara morate restartati računalo. Valjda će uskoro Microsoft shvatiti da feature 'restartaj računalo za svaku glupost' konkurencija nema, a nema ni namjeru implementirati. Microsoft evanđelisti imaju spreman odgovor 'a zašto inzistirate na tome da se operativni sustav ne restarta?'! ;-)