Blog.hr

Carina i Ubuntu


Ubuntu distribucija dosegnula je broj 3 na www.distrowatch.com listi. U naletu je i Mepis. Obje distribucije se baziraju na Debianu koji je 6. dok je još jedan njegov derivat (KNOPPIX) na 7. mjestu. Iako ta lista nije ni djelomičan odraz stvarnog stanja ipak može biti dobar pokazatelj popularnosti neke distribucije.

Ubuntu je povećao broj korisnika zahvaljujući činjenici da na njihovim stranicama možete naručiti CD (tj. najmanje 10 njih) koji onda besplatno stižu na vašu kućnu adresu bez obzira gdje se nalazite. To bi tako bilo u idealnom slučaju kad ne bi bilo naše Carine. Neki od naručitelja dobili su svoje medije bez problema, drugi su ih uspjeli dobiti uz manje ili više natezanja u nadležnoj Carinskoj upravi, a treći su svoj besplatni poklon ostavili da čami u tami nekog skladišta jer nisu željeli platiti harač koji je od njih tražio državni činovnik. Mnogi od onih koji su poželjeli svoj Ubuntu osvjedočili su se kako među našim carinskim djelatnicima još uvijek živi kafkijansko-socijalistički duh. Meni je posebno bilo zanimljivo kako se nonšalantno nabacuju s paketima koji imaju na sebi velike Fragile naljepnice s jasnim oznakama da je sadržina lomljiva. I naši susjedi u bivšim republikama imaju slična iskustva, ne mogu se samo tako iskorijeniti stari običaji.

Na stranicama Ubuntu distribucije postoji dokument koji bi onima koje bi to moglo zanimati trebao objasniti cijelu priču, ali on našim carinskim činovnicima znači koliko i lanjski snijeg.