Blog.hr

Linux.NET


Izašao je novi Mono 1.0.4, a dva dana prije toga i novi DotGNU Portable.NET 0.6.10. Nije mi se dalo kompajlirati Mono, a za distribuciju koju koristim (Slackware 10.0) nema paketa. Provjerio sam na DistroWatch stranicama koja distribucija je po svojim bibliotekama najsličnija mojoj pa sam preuzeo pakete za SuSE 9.1. 'Binary' paketi su u pravilu manji od 'source' paketa pa sam uštedio i na vremenu potrebnom za download. Stisnuh zube i uz 'rpm -i --nodeps' Mono se instalirao. I radi bez problema. Portable.NET i dalje instaliram iz 'source' paketa jer su puno manji i brzo se kompajliraju. S default postavkama u ovoj inačici se kompajliraju i instaliraju i klijenti za PostgreSQL (Npgsql) i MySQL (ByteFX) baze. Ti i još nekoliko dodatnih modula nalaze se u ml-pnet paketu koji se preuzima iz Mono projekta.

Spomenuo sam DistroWatch, to je jedna izvrsna stranica na kojima se nalaze podaci o svim značajnim, manje značajnim i beznačajnim Linux distibucijama. Uz svakodnevne vijesti i prikaze najkorisniji je usporedni prikaz inačica najčešćih i najpopularnijih paketa. Ako vas još uvijek muči pitanje koju distribuciju da koristite, ove stranice vam itekako mogu pomoći kod te odluke.

Administratori te stranice su se u petak proslavili pozivom na bojkot Linux Today stranice koja donosi linkove na najnovije vijesti vezane uz Linux i open source scenu. Razlog je bio 'sponzoriranje' LT-a od strane Microsofta, a zapravo se radilo o velikoj, plaćenoj reklami s linkovima na Microsoft stranice na kojima ćete pročitati da su njihovi proizvodi bolji od Linuxa, a o TCO-u da i ne govorimo. DW je vidio da se malo zaletio pa su maknuli poziv na bojkot.

Reklamiranje Microsofta na stranicama koje se bave Linuxom nije ništa novo. Slashdot stalno donosi reklame za VisualStudio. Microsoft reklamira .NET u časopisima koji se bave Javom. U tome nema ništa čudno, za marketing nema nikakve granice niti ideološke podjele. Microsoft se bori za kupce i korisnike, a o svrhovitosti i učinkovitosti njihovih oglasa na spomenutim stranicama najbolje može suditi njihov marketinški odjel. Zahvaljujući tom oglasu poneki će Linux korisnik promijeniti stranu, ali zahvaljujući novcu kojeg je Microsoft platio za taj oglas, Linux Today će financirati svoje postojanje. Ja bih sutra pokrenuo elektronski časopis koji bi se bavio Linuxom i open source tehnologijama kad bi mi Microsoft Hrvatska garantirao da će slijedećih godinu dana u svakom broju zakupiti nekoliko stranica za svoje oglase. Tim novcem bih platio troškove hostinga i suradnike, čitatelji bi imali svoj časopis o Linuxu, a Microsoft marketinški tim imao bi...valjda oni znaju što imaju od toga.