Blog.hr

Ona


Ona se vraća na scenu svojim novim albumom. Prvi javni nastup nakon sveopće nacionalne promocije autorskog filma "Jedanaest i pol minuta" imala je u BP Clubu. Priznajte, ne bi vam palo na pamet da povežete nju s jazzom. Prvo kazalište, pa autorski film, pa jazz...želi li to ona postati "prava" umjetnica, a ne obična estradna pevaljka? A možda ju muči savjest zbog obveznih doprinosa koje su njoj sirotoj plaćali bogati porezni obveznici koji par godina rade za svotu koju ona zaradi u jednoj novogodišnjoj noći? Matija Dedić je njezin izlazak na pozornicu najavio riječima: "Sa svojom se gošćom slažem da se sluša kriva majka, a onog koji je zakuhao cijelu priču pozivam da dođe i da vidi što je urbana glazba." Izgleda da je Matiji udarilo u glavu. Stvar je postala jasnija kad je Matija rekao da je ona u rodu s njegovom nevjenčanom suprugom pa je onda i njegova "rodica". U ime rodbinskih odnosa Matija je savio kičmu i omogućio joj terapijski nastup pred ozbiljnijom publikom. U malom prostoru BP Cluba zacijelo se nitko ne bi usudio na nekakvo provokativno dobacivanje.

Matija je zacijelo razočarao velik broj svojih slušatelja. On je zacijelo odličan glazbenik, ali kao osoba i pojava on je meni uvijek djelovao nekako bojažljivo, boležljivo, krhko, plašljivo, zatvoreno u sebe. Kao netko tko je sa životom na sigurnom odstojanju. Sumnjam da će on, kao autor, ikada biti na Arsenovom tragu. Pravi autori osjećaju život, on ih je razbio i sastavio tisuću puta. Matija bojažljivo cupka i odguruje život staklenim štapićem. E moj Matija, Maajka je puno bliže urbanoj glazbi nego što će tvoja rodica sa sela ikada biti pa da joj tvoj tata napiše još stotinu pjesama.

A ona? Odgledao sam dijelić njezinog spota i on je mene podsjetio na sletove fašističke mladeži. Očekivao sam da će svaki tren odnekud doletjeti Hitlerova slika. Ona kao da se namjerno poružnjela. Spominjanje vjernosti i opatica nakon autorskog filma jasna je poruka hrvatskoj javnosti. Ona smatra da više ništa ne može uzdrmati njezin status i da ne treba podilaziti publici. Nakon svega što je bilo prodavao bi se i album na kojem bi bilo samo pola sata tišine.

Nakon što sam je vidio u spotu i u novinama s poprilično dugom, crnom kosom shvatio sam da me podsjeća na nekoga. S one strane Drine postoji također jedna zvijezda koja je Nacionale. Nova arogancija naše nacionalne zvijezde mene podsjeća na njihovu udovicu. Ali kako ne pratim estradno sranje tamo preko, može biti da sam si to samo umislio.