Blog.hr

Microsoft POS


Microsoft je najavio svoju "Windows Embedded for Point of Service" (WEFPOS) platformu koja bi trebala pojednostavniti instalaciju, korištenje i upravljanje POS sistemima. Čuvena "plug and play" (iliti "plug and pray" ili "plug and cry") funkcionalnost trebala bi omogućiti laku instalaciju i upravljanje perifernim POS uređajima. Isporuka WEFPOS platforme trebala bi početi u prvoj polovici iduće godine za Windows Embedded partnere. Aktualni Microsoft operativni sustav je neprikladan za korištenje na POS sistemima zbog svoje veličine i složenosti pa nije čudno što je Microsoft pokrenuo WEFPOS. Sigurno je bio motiviran i istraživanjima koja su pokazala da 75% trgovaca planira razmijeniti svoje POS sisteme u slijedeće dvije godine.

Microsoftov marketinški monstrum već je pokrenuo "Smarter Retailing" inicijativu s tri osnovna težišta: Smarter Shopping (za kupce), Smarter Selling (za prodavače) i Smarter Operations (za upravitelje).
Smarter Shopping se reklamira kao savršeno iskustvo kupovanja. Po svemu sudeći cilj tog programa je oduzimanje pameti kupcu koji će biti precizno navođen prema proizvodu za kojeg pružatelji savršenog iskustva budu smatrali da mu je potreban tj. da mu ga mogu prodati.

POS sistemi nisu podložni čestim promjenama. Neki od njih su stari i do 20 godina i još uvijek rade bez ikakvih problema. Oni trgovci koji će prihvatiti SR inicijativu i rješenja koja će se na njoj temeljiti zacijelo više nikada neće imati tako duga razdoblja stabilnosti jer će ih Microsoft svojim sve pametnijim rješenjima tjerati na što ćešće nadogradnje i promjene.

Da stvari nikada više neće biti iste nagovještava i promjena značenja POS kratice iz "Point of Sale" u "Point of Service".

Dosta "velikih" imena koje Microsoft spominje u svojoj najavi WEFPOS platforme, kao one koji će nudi rješenja bazirana na njoj, nalazimo i na JavaPOS stranici. Kad se uzme u obzir na kakvim se sve raznolikim uređajima Java vrti te da je JavaPOS specifikacija već provjerena u praksi, a Linux kao platforma omogućava prilagodljivija i elegantnija rješenja ne čini mi se da bi se Microsoftova ponuda trebala uzeti kao imperativ.