Blog.hr

Veliki blog prasak


Blogarenje je definitivno jedan od najzačajnijih događaja godine na hrvatskom komadiću Interneta. Blog je vrlo brzo postao jedan od najaktivnijih i najslobodnijih izvora novih sadržaja. Paradoksalna je činjenica da su blogovima više pažnje posvetili obični mediji nego informatički časopisi. Ali nema paradoksa, blogovi s tehnološke strane nisu ništa novo niti revolucionarno, a većina blogova se ionako bavi temama koje ne zanimaju stručnu štampu. Recimo da je to tako. ;-)

Blogovi su zanimljiviji sociolozima i psiholozima (sirovog materijala za istraživanje i seminare ima na bacanje), malom voajeru u svakome od nas i onima koji su žedni Internet sadržaja na hrvatskom jeziku. Svaki čovjek koji zna koristiti računalo, s vezom na Internet, može u trenu postati Internet izdavač. Svi oni koji su uzalud obijali pragove namrgođenih urednika i oni koji se to nikada nisu usudili, mogu odahnuti. Mogu li? Namrgođenog urednika je zamijenio sud čitatelja. Suočeni s malim brojem posjetitelja i lošim kritikama neki bi mogli pasti u stanje postblogovske depresije koju može spriječiti samo osnivanje udruge loših i dosadnih blogera čiji će cilj biti da članovi jedni drugima pišu hvalospjeve u komentarima. To je mazanje očiju i bijeg od stvarnosti, ali sve dok je stvarnost ovakva kakva je, tko ne bi želio pobjeći od nje?

Blog.hr ima 10.000 registriranih korisnika. MojBlog.com ih ima daleko, daleko manje. Koliko sam vidio nema više od 10 obnovljenih blogova dnevno u zadnjih par dana. Počeli su u isto vrijeme, zašto MojBlog nije ni na tragu uspjeha Blog.hr-a? Migriranje postojeće forumske baze zacijele je pridonijelo tome, Monitor.hr odradio je potrebnu reklamnu podršku, ali razlika je ipak prevelika. Čini mi se da su se MojBlogovci 'zakopali' u nastojanju da svojim korisnicima pruže što više zaboravljajući pri tome da ovakve aplikacije trebaju biti što jednostavnije. Potpuno preprogramiranje aplikacije nakon svega dva-tri mjeseca rada, pri čemu je došlo do problema s podacima na blogovima, pokazuje jednu mjericu neozbiljnosti koju si ne bi smjeli dopustiti u slučajevima kada njihov uspjeh ovisi o njegovom veličanstvu korisniku. Izmislili su Gbodove kako bi potaknuli korisnike na čitanje, komentiranje i ocjenjivanje drugih blogova. Mislim da je to samo jedan mač u leđa njihovom servisu jer iskustva s drugih servisa, koji koriste sličan bodovni sistem, pokazuje da on najčešće uzrokuje dodatne probleme, najpopularnija zanimacija postaje nabijanje bodova pa ono što se željelo postići pada u drugi plan.

Vjerujem da je uspjeh Blog.hr-a iznenadio i njihove pokretače. Kao što vjerujem da se vrijeme njihove bezuvjetne darežljivosti bliži kraju. Zasigurno puno prije nego što su planirali. Što mislite, na koji način naplatiti svoje troškove i svoj trud? Malim oglasima ala Google Ad Sense? Bannerima? Naplatom dodatnih, naprednih mogućnosti pri čemu bi osnovni blog servis ostao besplatan? Prodajom Blog.hr-a nekom medijskom magnatu?