Web

Čemu služi RSS?

PHOTO:

rssblogoviVijestiSadržaj

Napisao sam nekada kako sam stari kiosk džanki, ali danas mi je jasno da nije uopće bila stvar u kioscima već u onome što su kiosci donosili - informacije. Nije bilo interneta, u knjižnicama su bile knjige, ali u njima nije bio aktualnih informacija.

Danas je RSS čitač preuzeo ulogu kioska. On mi omogućava da na jednom mjestu imam informacije iz odabranih izvora, štedim vrijeme, danas vrlo, vrlo rijetko idem direktno na neki portal da vidim što je novo. Kad je svojevremeno Google ugasio svoj Google Reader bilo je malo lutanja, apstinencijske krize, koristio sam jedno vrijeme The Old Reader, ali već sad duže vrijeme koristim Inoreader u kojem trenutno pratim 345 feedova.

Postoji cijeli niz desktop aplikacija koje vam omogućuju praćenje feedova, ali one su nepraktične iz razloga jer onda morate čekati da vaše računalo dohvate sve te informacije, a kako u feedu ima ograničen broj članaka onda vam se može dogoditi da nešto propustite jer će članak nestati iz feeda. Ako koristite više uređaja onda imate dodatni problem praćenja onoga što ste pregledali, a neke od članaka želite spremiti/označiti kako bi im se mogli kasnije vratiti što je nepraktično kad je baza vezana uz samo jedan uređaj.

Web/online aplikacije su daleko praktičnije, one dohvaćaju feedove cijelo vrijeme pa možete bez zadrške krenuti s čitanjem. Imate i arhivu svih pregledanih članaka, možete ih označiti, spremiti, komentirati, pretraživati. Jako mi je važno da je sučelje jednostavno, da je samo članak u fokusu i da nema nikakvih dodatnih elemenata koji odvlače pažnju. Zbog toga i plaćam pretplatu na Inoreader pa mi ne prikazuje oglase. Uskoro će Crni petak, Cyber ponedjeljak, Inoreader obično ima akciju tih dana pa možete proći osjetno jeftinije.

Kako čitam?

Naravno da ne čitam sve članke koji mi se pojave u čitaču, obrazac je zapravo dosta sličan onome s kioska, pogledam naslov, podnaslov i možda prvih par riječi. Ako me trenutno ne zanima idem dalje. Fokus na nezanimljivom članku mi je par sekundi. Inoreader ima tipkovničke kratice s kojima će se korisnici klasičnih komandno-linijskih alata osjećati kao doma - j za naprijed, k za natrag, / za pretraživanje, v za novi tab, čitam ne skidajući ruke s tipkovnice. Inoreader koristim uglavnom na računalu, a samo ponekad koristim i mobilnu aplikaciju, obično u raznim čekaonicama.

Što čitam?

Nema smisla da navodim adrese svih feedova već ću se samo navesti tri preporuke.

Latest Science News -- ScienceDaily donosi novosti iz svijeta znanosti. Dodao sam ga na preporuku jedne SF spisateljice koja je rekla kako su joj te vijesti inspiracija za nove priče. Članci su čista i precizna informacija, nemaju čak ni slike. Samo taj feed može vas zaokupiti cijeli dan, ali ja biram samo ono što me u tom trenutku zainteresira, a ako nemam vremena za to onda obično link objavim na mikro-blogging društvenim mrežama.

Ravno do dna sam dodao nedavno i zaslužio je uvrštenje na listu. Najviše me podsjeća na neke magazine pop kulture koje sam nekada nalazio na kioscima, a i malo mi je osvježio Tidal listu s nekim bendovima koji su mi do sada bili ispod radara.

Vinski klub se bavi vinom i to na vrlo zanimljiv način, čitljivo i netipično za naše portale.

Oni kojima se ne da

Nekima je nalaženje feedova prekomplicirano (dosta stranica više nema RSS ikonu, treba zaviriti u html kod da se pronađe link na feed), a nekima je to previše gnjavaže. Nekada su bili popularni razni agregatori vijesti, danas su se malo prorijedili, a većina koristi ono što im dolazi predinstalirano uz njihove uređaje (Google News, Apple News). Umjesto web agregatora danas se češće pojavljuju razne mobilne aplikacije s agregiranim vijestima, a novi hit su AI agregatori koji na "pametniji" način agregiraju i prezentiraju te vijesti.

Neki portali su protiv agregiranja njihovog sadržaja na drugim mjestima jer smatraju da tako sebi smanjuju posjećenost, ali u većini slučajeva imaju više koristi od toga nego štete jer to im je dodatni kanal za privlačenje posjetitelja. A i ne moraju cijeli sadržaj članka pustiti u feed. RSS je izvan fokusa raznih SEO stručnjaka, ali vrlo je vjerojatno da će jedna web stranica, koja dosta često objavljuje nov sadržaj, imati više koristi od RSS feeda s najnovijim člancima nego od ažuriranja ogromnih sitemap XML-ova. Analiziranjem loga web poslužitelja nekih popularnih stranica uvjerio sam se da Google Bot svake 1-2 minute dohvaća RSS što je rezultiralo time da je članak vrlo brzo indeksiran i dostupan u tražilici.

Primjer jednog lijepog suživota novinara i čitatelja je VG Online, agregator vijesti iz Velike Gorice i okolice. Korisnici su dobro informirani o događajima u gradu, a novinari imaju koristan alat s kojim prate događaje pa su brži u pisanju vijesti za svoje portale.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.