Knjige

2024 - Moja novogodišnja rezolucija


Knjigainstagram

Nisam imao običaj donositi neke novogodišnje rezolucije, ovo mi se dogodilo sasvim spontano i povezano je s knjigama i pisanjem. Prvi dan u ovoj godini pročitao sam prvih nekoliko stanica knjige To je Bullshit! i pomislio kako bi mogao napisati preporuku za nju. I prije nego što sam krenuo pisati krenuo je vodopad misli kako bi ovu godinu mogao svaki dan kratko predstaviti jednu knjigu i na dnu slapa se stvorila moja novogodišnja rezolucija. Da bi stvar bila teža ova godina ima i jedan dan više.

Samo gdje to objavljivati? U nekom podcastu sam čuo za Bookstagram pa sam odlučio probati. Instagram omogućava malo veće tekstova u odnosu na mikrobloging servise pa je to presudilo. Nisam dalje proučavao o tome kako se uvući u kožu i biti pravi bookstagramaš već sam samo odlučio pisati pa možda naleti neki ljubitelji knjiga. Kraće verzije objava počeo sam objavljivati na svojem threads profilu što se pokazalo kao dobra stilska vježba u kojoj iz dužeg teksta pokušavam izbaciti višak i ostaviti samo bit. Nije mi to bila inicijalna namjera, ali na to me natjeralo ograničenje broja znakova na toj mreži.

U hodu sam počeo postavljati neka pravila, a jedno od prvih je bilo da ću u nedjelju predstaviti neku knjigu koja je slobodno dostupna online u digitalnom formatu. Tako sam prvo predstavio e-zbornik 15. Sesvetski pjesnički maraton u kojem je objavljena i jedna moja pjesma. Iduće nedjelje je na red došla Draga domaća rieč 2022 s još jednom mojom pjesmom. Treća nedjelja je bila razotkrivanje Crvenokose Sonje, koju njezin autor nije zamislio onako kako ju svi danas znamo - The Shadow of the Vulture. Tjedan u kojem je bilo Vincekovo je obilježen s dva digitalna bisera za sve one koje vole vino i domaće sorte - Zelena knjiga: Hrvatske izvorne sorte vinove loze i Škrlet: hrvatski vinski biser.

Jedna objava je bila vezana uz darivanje Škrijne br. 5 u kojoj su objavljene dvije moje priče na kajkavskom. Nadam se da prva sretna dobitnica uživa u čitanju, a izgleda da će sutra i drugi primjerak Škrijne otići put svojeg sretnog čitatelja. Naknadno sam odlučio da ću objave prenositi i na svojem Mastodon profilu gdje sad ponavljam i zaostale objave.

Nisam mislio da će moja novogodišnja rezolucija preživjeti prvi mjesec, ali eto uspio sam. Shvatio sam da ovo prvenstveno pišem radi sebe, skidam prašinu s knjiga u kućnoj biblioteci, ponovno pročitam koju stranicu iz njih i nije mi žao što zbog svojeg večernjeg bookstagram zadatka prepuštam neke uobičajene žderače vremena.

Mjesec sam zaključio s knjigom koju bi obavezno trebali pročitati ako vas zanimaju startupi - Disrupted - Dan Lyons. Tu sam se domislio rješenju za dodatan tekst koji ovog puta nisam želio izostaviti - komentar na originalnu objavu.

Projekt ide dalje, zanimljivih knjiga ima dovoljno, pa ako vas zanima zapratite me na nekom od profila.

Instagram

Mastodon

Threads



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.