Politika

Jako žurno online glasanje

PHOTO:

izboriblockchaine-hrvatska

Kako sve može online, a ne može glasanje, pitaju se mnogi na Facebooku ovih dana. Neki bi uveli i žurno elektroničko glasovanje. Je, žurno su uveli i e-propusnice pa se dogodilo da su ih neki dobili a da to nisu smjeli. Jer "nisu svi bili povezani".

Postoji jedna stvar koja je zajednička svim online uslugama koje ste koristili ovih tjedana. Identificirali ste se. Kod online glasanja trebali bi osigurati transparentnost rezultata, a istovremeno osigurati anonimnost, tj. nitko ne bi smio znati za koga ste glasali. To je jedan dodatni element kojeg nema kod svega što je ovih tjedana postalo online.

Rješenje koje bi se temeljilo na blockchainu moglo bi osigurati da se usklade ta dva izazova. Blockchain bi osigurao transparentnost, u realnom vremenu bi mogli pratiti rezultate, mogućnost da netko ubaci nekoliko tisuća glasova u bazu, kako bi frizirao rezultate, bila svedena na minimum. Svaki glasač bi dobio token za glasanje i s tim tokenom bi dao svoj glas. Mehanizam dodjele tokena bi trebao biti takav da omogući anonimnost.

S tehničke strane je naizgled sve u redu. Ali kao i kod računalna sigurnosti i ovdje je najslabija karika ljudski faktor. Kako će se ljudi identificirati? Za koliko će njih to biti nepremostiva poteškoća pa će trebati pomoć? Tko kaže da neke stranke neće natjerati svoje članove ili svoje dužnike da glasaju dok ih nadzornik iz stranke nadgleda? Ili uz obavezan screenshot? Mogla bi zaživjeti i posudba identiteta pa će dužnici i naivci dati svoje vjerodajnice nekome da glasa umjesto njih.

Oni koji zazivaju online glasanje tvrde da će ono biti jeftinije. Lažu vam. Nijedna zemlja nije odmah potpuno prešla na online glasanje. One koje su eksperimentirale s time imale su istovremeno i klasično i online glasanje. Znači u početku imamo trošak klasičnih izbora s dodatkom troška online izbora. Ali kako onda spriječiti da netko glasa online i onda ode još jednom na svoje izborno mjesto kako bi dao i papirni glas? Svako klasično izborno mjesto bi trebalo imati mogućnost provjere da li je glasač već potrošio svoj online glas. To je dodatan trošak nekog uređaja koji bi bio online kako bi se to moglo provjeriti. Cijena takvih izbora mogla bi biti duplo veća. A kakav bi tek debakl bio da cijeli sustav za izbore žurno implementira neka podobna-ne-baš-sposobna tvrtka? Jedino u što sam siguran je da bi nakon toga bilo toliko materijala za bezbrojne tužbe, a uzimajući u obzir poslovičnu brzinu hrvatskog pravosuđa vjerojatno bi se sporovi razvukli kroz desetljeća pa bi nam takvi izbori bili posljednji za dugi, dugi niz godina.



Komentari

26. svibnja 2020. 12:05

Daklem. Imamo nekoliko izazova. Prvi je stručnost (ne transparentnost) oko tvrtki koja bi sigurala tehnički fundament takvom pristupu glasovanja. Drugo je legitimnost od strane države, koja mora dati blagoslov, a koji je (vrlo bitno!) podkrijepljen od strane stručnog osoblja. Toga u pravilu nemamo. Trošak je treća strana. Ima se novaca, to se je već pokazalo mnogo puta tijekom prošlih vremena, kad god su se dogodile zanimljive situacije. Naravno, tu je ono gdje bi Transparentnost trebala doći do izražaja. Dalo bi se, naravno, detaljizirati o svakom spomenutom segmentu, a i dapače i šire. Sve dok Narod ne shvati da sve ovo ima pravo tražiti bez bilo kakve zadrške. Online generacija je trebala pridonjeti osvješćivanju nacije u tom smjeru, no "dogodila" nam se nova karakteristika da se mlađim generacijama "ne da" - na način kako se to "dalo" starijim generacijama. Treba proći još jedna-dvije generacije (4+4+n god) da se možda stvari pokrenu. Za pokretanje stvari je, nažalost, potrebna masa. Masa koja je brojnošću uvijek jača od koncentracije zdrave pameti, po već nekakvim mjerilima. Prokleta demokracija. Osim, opet, ukoliko se ne dogode nove tekovine razmišljanja nadolazećih generacija. A onda će nastati novi problemi, koje iskusnije generacije neće znati prepoznati i pravovremeno odhendlati (koja je hrvatska riječ za ovaj pojam?), te će se i dalje nastaviti održavati razina nezadovoljstva i separacije pučanstva, a koje će svakako pogodovati onima koji to jako i dobro znaju iskoristiti. Rakije, rakije amo...


Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.