Blogiranje

Brisanje prašine s bloga

PHOTO:

blogoviStephen KingInternet ArchiveStackshareGodišnji izbor

Mislim da je Twitter najveći krivac zašto se uhvatila paučina na ovom blogu. Kad me zasvrbe prsti onda kratko zacvrkuću i to je to, prođe me želja za pisanjem. Samo ponekad pomislim na blog kad se negdje otvori neka tema i onda se sjetim da sam napisao post koji mi posluži umjesto komentara. Kao nedavno kad je nekom novinaru bilo čudno zašto je jedan servis odabrao baš 256, a nije znao da je to okrugli broj.

U najavi posta spomenuo sam i muzej. Kao i mnoge druge web stranice i ovaj blog je našao svoje mjesto u najvećem svjetskom muzeju starih web stranica Wayback Machine. Hm, sad sam išao pogledati prvi snapshoot i jako sam se iznenadio. Strojček za povratak je kao prvi snapshot prikazao prvu inačicu ovog bloga koja se vrtjela na blog.hr servisu (i adresa mu je bila wolfwoodscrowd.blog.hr). Nikada nisam prebacio taj stari sadržaj na ovu domenu i jako je zanimljivo kako je Wayback Machine shvatio da se radi o istom autoru i o istom blogu. Kad bi me pitali koju bi web stranicu ponio sa sobom na pusti otok to bi definitivno bila Internet arhiva. Gore ima sadržaja za nekoliko stotina života. Ako niste kliknuli - Wayback Machine je samo jedan dragulj u ponudi Internet arhive.

Nešto kao godišnji izbor

Ono što sam zapravo želio komentirati i zbog čega sam posegnuo za blogom je The Top 100+ Developer Tools 2020 The 7th Annual StackShare Awards! U kategoriji novog alata 2020 godine na prvom mjestu je Simple - Time tracking alat. Kako?! To kao da su birali PM-ovi, a ne developeri. Ali onda sam se sjetio da je to bila godina koronavirusa, veliki broj developera je počeo raditi od doma i stvorila se potreba za ovakvim alatom.

Google Analytics je prvi izbor alata za analitiku. I ja ga koristim, ali dao sam i šansu Yandex.Metrica servisu i ima nekih mogućnosti koje GA nema. Omogućava puno detaljnije praćenje korisnika, a meni najzanimljivija mogućnost je Session replay (ekvivalent onoga što nudi Hotjar).

Ne služim se popularnim hosting alatima. Ja sam ostao vjeran klasici, umirovio sam svoj dedicated server, ali i dalje se služim VPS-ovima (Hetzner, netcup).

Web server godine mi se poklapa sa StackShare odabirom - Nginx. Iako se družimo samo na početku i tu i tamo po potrebi. Vidim da je Gunicorn na 5. mjestu. Znao sam ga koristiti ali sada se oslanjam na uWSGI.

Application utility preskačem jer vidim da su tu napravili gemišt. Asset & Media tool kategorija je također gemištirana, Dropbox i Cloudflare u istom loncu. Koristim i jedno i drugo ali za različite stvari. Seafile sam prestao koristiti jer mi se nije dalo održavati server pa mi sad za dio stvari služi MEGA, a za veliki backup za po doma tu je Synology Cloud Station Backup.

Back Office Tool - koristim GMail i Google Office alate, ne treba mi ništa više.

Build, Test & Deploy. Za moje privatne potrebe tu je Gitea, ne treba mi ništa više. Kod povučem na server s gitom. Ove stvari koje radim privatno ionako nemaju preveliku frekvenciju osvježavanja pa bi na neku automatizaciju potrošio više vremena.

Collaboration - tu je Slack. Za svoju digitalnu bilježnicu svaštaru prije sam koristio Trello, a onda sam otkrio Notion i sad mi je to glavna bilježnica. Isprva sam mislio da je to samo jedan u nizu sličnih alata ali vrlo brzo sam promijenio mišljenje. Omogućuje mi puno bolje organiziranje različitih informacija. Ako ga još niste koristili preporučujem da probate. Besplatna verzija je dovoljna za isprobavanje, ali za korištenje će vam vjerojatno trebati Personal Pro plan koji je $5 mjesečno.

Communication preskačem, a za data store tu mi je na prvom mjestu (još uvijek) PostgreSQL, a Redis koristim uglavnom kao međuspremnik.

Design tool - time se baš i ne bavim. Ako nešto trebam još uvijek se oslanjam na Inkscape i Gimp, a za sitnije korekcije na slikama mi je dovoljan gThumb.

Jezik godine - tu se baš i nisam maknuo od Pythona, silom neprilika tu i tamo koristim JavaScript (zanima me što donosi Vue.js 3), Rust mi je prekriptičan za pisanje, a Go me čeka.

Django je i meni backend/full stack framework godine. Mobilnim platformama se ne bavim, Kotlin mi je blizak po sintaksi, a Flutter je možda prilika.

Monitoring - Sentry i neki servisi za koje ne znam kako se zovu dok ne dobijem obavijest da je site down.

Ostale kategorije mi nisu baš zanimljive, a od alata koje su obilježile godinu je Wagtail, CMS koji se bazira na Django frameworku i koji je udahnuo veliki dašak svježine na učmalu i ne baš atraktivnu scenu Django CMS-ova. Nije klasičan CMS da ga instalirate i odmah unosite sadržaj, treba ipak napisati nešto koda. Ako ga želite koristiti za blog like web onda možete koristiti Puput app i tako minimalno smanjiti količinu potrebnog koda.

Vjerojatno ću i ovaj blog prebaciti na tu kombinaciju. Jednog dana kad uhvatim vremena.

O pisanju

Nisam imao plan za ovaj post, samo sam ga krenuo pisati i evo kamo me je doveo - do malog godišnjeg izbora. To me sjetilo na "On Writing: A Memoir of the Craft" Stephena Kinga kojeg sam znao slušati dok sam se vozio na posao. Ako se dobro sjećam i on kaže da nekad pušta priči da ga vodi i da ni sam ne zna kako će završiti. Ako imate namjeru pisati ili već pišete moja je preporuka da pročitate tu knjigu. Pokušao sam tu i tamo čitati neke knjige o pisanju i teško bi se probio kroz prve stranice i odustao bi na početku. On Writing sam preslušao dva puta i planiram još koji put da utvrdim gradivo. Za mene je to najbolja knjiga o pisanju koju sam pročitao/preslušao. Kingovski jasno, tečno, zanimljivo. Čak me navela da neke njegove knjige na polici primaknem bliže ruci. Za čitanje.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.