Javna nabava

Potemkin otvara podatke

PHOTO:

Otvoreni podaciViroviticaMyCityGrad Velika GoricaVaraždin

Predizborno je vrijeme. To znači da će gradonačelnici i načelnici širom zemlje predstavljati različite projekte kojima žele pokazati i dokazati kako zaslužuju još jedan mandat. Neki od njih žele pokazati da idu u korak s vremenom pa slijede neke svjetske trendove u lokalnoj upravi. Čak se promoviraju i na informatičkim konferencijama.

Tako smo doznali da je Virovitica postala pametan grad, službeno je pokrenut portal otvorenih podataka te portal za prijavljivanje komunalnih nepravilnosti.

Portal MyCity još ne možemo vidjeti jer nas tamo dočekuje samo IIS default stranica. Portal otvorenih podataka je funkcionalan i na njemu imamo, slovima i brojkama, 6 (šest) skupova podataka. Baš me zanima kako će tih 6 Excel datoteka pomoći rastu digitalne ekonomije i koliko će to Grad Virovitica platiti?! U priopćenjima nema tog podatka.

Bilo je potpuno nepotrebno da Grad Virovitica pokreće taj projekt jer već postoji Portal otvorenih podataka Republike Hrvatske na kojem su mogli postaviti tih svojih 6 datoteka. Tu mogućnost iskoristili su gradovi Rijeka, Zagreb i Pula koji su zajedno objavili 123 skupa podataka. Da, ali s čime bi se onda gradonačelnik Kirin hvalio?

Najavljuje se da su Velika Gorica i Varaždin u pilot fazi ovakvog projekta. To valjda znači da se ne mogu odlučiti kojih 6 Excel tablica će uploadati. Službenici u tim gradovima su sigurno pod velikim pritiskom da to naprave prije lokalnih izbora.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.